Norbert Dunaújvárosból érkezett Pécsre, az ottani néptáncos-művelődésszervező évtizedek után egy színházi munka szólította ide, ám aztán jött a járvány, a veszélyhelyzet és a kijárási tilalom, ellenben a bemutató, ami miatt Pécsre jött, elmaradt. Megjárta a pécsi vendéglátás néhány állomását, mígnem jött az ötlet: ropogós, omlós kekszek jelenthetik a választ arra a kérdésre, mivel is kéne előrukkolnia Pécsen. Alaptésztát alaptészta követett, mígnem összeállt az a fundamentum, amire aztán nemcsak „feltét”, hanem „töltet” is került.
Kívül, belül
Lássuk is az ajánlatot, merthogy nemcsak beszélgettünk az alapítóval, hanem attól teljesen elkülönülve egy másik napon kóstolunk is: nutellás, pisztáciás és raffaellós darab került a dobozunkba. Kissé nehézbombázó üzemmódba kapcsol a folyamat, ha egy kicsit ebből, majd abból is elmajszolgatunk, a végére simán letolunk egy 40 perces kardiót. Picit az az érzésünk, hogy a vagy-vagy dilemmája olyan súllyal nehezedhetett az alkotókra, hogy végül kívül és belül is megtolták a biciklit, hadd szóljon a feltét és a töltelék is: adjunk a szemnek és az érfalaknak is! Érteni véljük a koncepciót, az első pár hónap után még akár alakulhat is a receptúra, eskü, hogy visszamegyünk megkóstolni, ha változik.
Csíkos napernyő?
Norbert szerint muszáj törekedni a kiváló alapanyagokra, hiszen a pécsi közönség kiszúrná a félmegoldásokat, ezért inkább szinte erőn felül vadássza a dubajcsoki-őrület okán nehezebben és persze drágábban beszerezhető jó minőségű pisztáciát. Mindeközben a közösségi médiában is jól fogott pozíciót a Kekszi, áttörtek egy olyan nyilvánosságba, ami szemlátomást a forgalmat is fellendítette. Persze ettől még nem oldódik meg hip-hop a teraszengedély: egy állványzaton, vagy a homlokzatra szerelt napernyő közötti különbség ebben perdöntő lehet, a tulajdonos bízik a többfelvonásos mini-dráma pozitív kifejletében. Drukkolunk a jól elhelyezett napernyőnek, hiszen aki egyszer kultúraszervező volt, az is marad: Norbert szeretné a Ferencesek utcáját is odavaló koncertekkel, programokkal megtölteni.
Egyensúlyban
A szezonra amúgy shake-ekkel, nyári italokkal készülnek, és persze a kekszes csodák is alakulnak az idény gyümölcsei függvényében. Norbert arra a kérdésre, hogy a konyhában, a csendes alkotás színterén vagy a pezsgőbb vendégtérben érzi-e jobban magát, természetesen a „mindkettőnek megvan a maga varázsa” választ adja. A kezdeti lendület még adja a flow-t, sokszor dupla az a műszak, és pár óra alvás után azon kapja magát Norbert, hogy már megint a pult mögött ácsorog. Megegyezünk abban, hogy erre figyelni kell, és ki kell simítgatni a redőket.
Noha mi már nem csíptük el, ám drukkolunk a visszatérésüknek: előfordult a pultban sós változat is, cheddar sajtos, jalapenós – megvan? Na, ugye! És azt már mondtuk, hogy a tervek szerint az emberek mellett egy újabb célcsoport jelentkezett be egy kis ropogtatásra? A kutyáknak szóló édeskrumplis és sütőtökös verziók is tesztelés alatt állnak.