Teszteltük: Kulinárium Lakásétterem
Teszteltük: Kulinárium Lakásétterem
szerk / 2014-12-11 ételital
Nem jósda – áll a lakásétterem csengőjén, a saroképületen látható jósnős cégér ezek szerint már nem aktuális, mi pedig nem is a jövőnkre vagyunk kíváncsiak, hanem Pécs egyetlen legálisan működő lakáséttermére.

Tímea, a felszolgáló nyit ajtót, és vezet be minket a hangulatos udvarba, ahol egy szekrényből nyílik a lejárat az étterembe, akárcsak Narniában. Az előzetes időpont- és menüegyeztetés is vele történt telefonon, de e-mailben is be lehet jelentkezni hozzájuk. Mivel egyszerre egy asztaltársaságnak főznek, és mindent előre kell tervezni, elengedhetetlen az időben történő bejelentkezés. A maximum vendéglétszám a város legkisebb éttermében 17 fő, ennyien férnek el kényelmesen a leginkább falusi borospincét idéző, faragott bútorokkal berendezett helyiségben. Már az nagyon tiszteletre méltó, hogy a vendéglátós múlttal rendelkező házaspár a hatóságokon is végigkardozta magát, minden engedélyt beszerezve nyitotta meg lakáséttermét (mely kategóriát a NAV nem is ismeri). A lényeg viszont nem ez, hanem az, hogy a legtöbb pécsi étterem elbújhat, és egy sötét sarokban kukoricán térdepelve szégyenkezhet amiatt, hogy ételeik meg sem közelítik a Kulináriumét. Előételként diós camembertkrémet kapunk magos kenyérkével és friss zöldségcsíkokkal. A főétel egyikünknél konfitált kacsacomb, a másikunknál csibecomb volt, forró, ropogós, igazi krumpliból készült steakkrumplival, különleges fűszerezésű, roppanós párolt káposztával és sült sütőtökcsíkokkal. Az étel harmonikus és tökéletesen elkészített, nem tudunk belekötni. A desszert is kiváló: katalán krém balzsamecetes gyümölcsökkel, itt talán a gyümölcskompót mennyisége túlzó, az égetett cukorréteg viszont szép vékony, kanállal betörhető. Egyedül a felszolgált folyóboroktól nem voltunk meghatva, viszont a fejenkénti 3500 Ft-ban már benne volt a pohár bor ára is, ami külön kérésre cserélhető palackos borra is. Hangulatos, intim hely a Kulinárium, ahol nem takaróznak az amatőrség bája mögé, hanem vérprofi ételeket készítenek. Mi a szuvidált marhára még biztos visszatérünk!

Dr. Majorossy Imre utca 2. Csak bejelentkezéssel.

Értékelésünk: 5/5 

lokál
Made in Pécs-díj 2017 – Az év civil projektje
 
lokál
Zöld Pécs: Az éltető víz és az erdők
 
lokál
A boldog tyúkok különleges tojásai