Kibírod az 5 fogást? - A Made in Pécs válogatottja
Kibírod az 5 fogást? - A Made in Pécs válogatottja
Müllner & Kálmán Content Lab / 2018-05-29 ételital
Addig mentünk, amíg mindenből meg nem találtuk az éppen legjobbat. Most kiderül, hol és mit egyél, ha igazán kíváncsi vagy arra, mit tud a konyha.

A kilencedik hónapra rendszerint új dolgok születnek, és pont úgy jött ki, hogy ennyi ideje járjuk rendszeresen és célirányosan a pécsi éttermeket, bárokat, bisztrókat, büféket és vendéglőket. Persze a magazin szerkesztősége már jóval régebb óta, de a mi párosunk kilenc hónapja vette fel a rendszeres munkát és a nyakába a várost. Ennyi idő pedig arra már éppen elég, hogy kihirdessük a „válogatottat”, azaz azt az öt fogást, ami ma az adott helyen a legjobb Pécsett. Azt kerestük, hol a legjobb a leves, az előétel, a hal, a főétel és a desszert. Így összeállítva az alkalmi all star orchestrát, a legjobb pécsi menüt.

LEVES

Szederkényi marhagulyás (Kikelet étterem és kávézó)

Megígértük, hogy a Kikeletbe visszatérünk még, mert első élményünk pár héttel nyitás utánról való volt, mostanra meg márt volt ideje összecsiszolódnia a szerviznek és a konyhának. És ha egy marháról pontosan információi vannak a pincéreknek, márpedig itt vannak, akkor a belőle készülő gulyás joggal pályázik a menü levese pozíciójára. A Kikeletbe ugyanis a szederkényi birtokról érkezik a hozzávaló. A gulyásnak sűrű, intenzív leve volt, a hús puhasága is épp jó, a csipetke is jól adja magát. A most beválogatott gulyáson kívül amúgy a heti étlap levei is figyelemreméltók, mint például az újhagymás karfiolleves kéksajtos toast-tal, a majorannás kelkáposztaleves vagy az orjaleves maceszgombóccal.

Ár: 1400 Ft.

ELŐÉTEL

Hummusz (Balkán Bisztró)

A hely két előétele amolyan házi bajnokságot rendezett, hiszen a girice és a hummusz bármelyike jó eséllyel pályázhat az elsőségre. A szétlövés után ezúttal a hummuszt tesszük föl a best of Pécs menüre, na, nem mintha a girice ne lett volna pont kellemesen roppanós, de a hummuszban eggyel több volt a jól átgondolt csavar. Kezdjük mindjárt az állaggal: a selymes krémben jó arányban bukkannak fel egész darab csicseriborsók, és a különböző magok pedig a roppanósságot hozzák. A snidling, a szárított paradicsom és a szezámmag könnyedén simul bele a krémbe, és a melléadott pita is perdöntő, egyszerre szellős-foszlós és néhol éppen csak roppan, ami ritkán jön össze egyszerre.

Ár: 1490 Ft.

HAL

Pontytepertő és orada (aranydurbincs) (Blöff Bisztró)

Ha hal, akkor a Blöff Bisztró. Az étlapon ugyanis mindig ott van a branzino (tengeri sügér), orada (aranydurbincs), pisztráng mesterhármas. Fokhagymás, petrezselymes és mindig olyan – legalábbis a két tengeri –, ahogy azt a tengerparton megszoktuk és szeretjük. Mert tudja azt is, ami a legfontosabb, hogy nem esik szét a húsa lemezeire, hiszen éppen csak annyi ideg sül, míg a bőre itt-ott roppan, de a hús lágy marad és omlós. A halfogások nagy ellensége a túlsütés, amit hála Istennek a Blöffben is messziről kerülnek.

Pontytepertő savanyított zöldségekkel: 1600 Ft.

Orada (egészben sült, fokhagymás, petrezselymes öntettel): 2900 Ft.

HÚS

Csirkecurry (Soul Kitchen)

Halkan súgjuk: csirkecurry. Legyen ez a Made in Pécs olvasók és a Soul Kitchen közötti titkos jelszó. Kérd és keresd a csirkecurry-t akkor is, ha nem látod az étlapon vagy a táblán. Egy próbát megér: ha a kedves vendég magabiztosan mormolja a fogás nevét, a pincér sokat sejtetően fog bólintani, megígérjük! De lássuk, mivel került az élre a főételek versengésében ez a fogás?

Ahogy pincérünk fogalmaz, nekik nem mondta, hanem csinálta az anyukájuk, méghozzá azt a retekcsírát is, amelyik ebben a fogásban is helyet kapott az avokádó, a pirított kukoricaszemek, az újhagyma, a koriander, a chili, a tökmag mellett. A tányér két főszereplője pedig a kókusztejben főzött jázmin rizs és a csirke felsőcomb filé. Mindezekből a hozzávalókból egy olyan harmonikus fogás születik, amelyik a kókusztejjel és a korianderrel hozza az ázsiai hangulatot, állagában az olasz rizottókra kacsint, és ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor pedig a hazai szív dobban, elvégre egy kellően pimpelt rizsezhússal állunk szemben.

Ár: 3290 Ft.

DESSZERT

Triplacsokis brownie (Eozin Corso)

A harsogó tavaszban már azalatt a rövid út alatt, amíg a benti tálalópulról a teraszon lévő asztalunkhoz ér a vaníliafagyival tálalt brownie, bizony, megolvad csöppnyit a fagyi, és nem várt design elemként laza zebrát alkot a koncepcióba eredetileg is beletartozó csokikrém-csíkokkal. Az Eozin brownie-jának már híre van, sokan egyből ezt a fogást vágják rá, ha a hely nevét hallják. Azon most nem mélázunk el, hogy maga a hely örül-e, ha az egyik desszertjével forr egybe a neve, de maradjunk is inkább a vendég öröménél. Akár saját magunkat lepjük meg egy koradélutáni lazulós kávéval és sütivel, akár társasággal érkezünk, a brownie jó választás. Kellően csokis, mégis könnyű tésztája falatról falatra mutatja meg igazi ízeit, és a még meleg sütemény a hideg fagyival egyfajta csatába kezd, az olvadó fagyi ugyanis átitatja a tésztát, így mindkét elem az eredetitől eltérő állapotban várja, hogy a villára kerüljön.

Ár: 850 Ft.

 

zene
Kisház Akusztik
 
lokál
FesztiválszezON
 
zene
Sobek, Monkeyneck, BETWIXT