Kávéval az őszbe
Kávéval az őszbe
Müllner & Kálmán Content Lab / 2018-09-04 ételital
Amikor nézzük gyermekünk távolodó kontúrjait az iskolakapuban, főnökünk ráncolt homlokát meeting előtt, vagy akárcsak a szeptember első napjaiban igen gyorsan növekvő olvasatlan levelek számát az inbox-ban, nekünk speciel egy dolog jut eszünkbe: minimum egy dupla presszó.

Amíg magazinokat és site-okat töltenek meg szerkesztők tartalommal, addig nem lesz olyan nap (óra?) a világon, hogy ne jelenjen meg a koffein ártalmairól, vagy éppen az előnyeiről egy-egy cikk, így mi a mennyiségi kérdéseket a fogyasztók józan értékelésére bízzuk.

Mindenestre fogtuk magunkat, és tettünk egy nagy kört, hogy az őszi szezonnyitáskor tudjuk, hová forduljunk elsősegélyért. A rendelkezésünkre álló időkeretben akadtak helyek, amelyek megérdemelt nyári szabadságukat töltötték, így ez alkalommal az összeállításunkban szereplő 5 helyre látogattunk el. Máskor meg másik ötben szürcsölünk majd.  

Kisülés Kávéműhely

Még ha nem is annyira titkos az a kert, mégis hoz valamit abból a szubkultúrából, ami a jó kávé iránti rajongókat köti össze. Az itteni pultosok nem rettennek meg a pörkölést vagy a kávékeverék jellegét érintő kérdések hallatán, sőt boldogan mesélnek is róla. Ottjártunkkor egy kolumbiai, brazil és indiai kávékeverék világos, olasz pörkölésű verziójából készült kávé került a csészébe és a finoman karamellás ízjegyek egy sima espresso macchiatót is emlékezetessé tettek. A Kisülésben büszkén hirdetik, hogy kézzel válogatott kávéból és etikus kereskedőktől vásárolnak – ezt nem a csészéből, hanem a tanúsítványokból lehet tudni –, szóval az ízt, az állagot előbb a pörkölő, majd a barista hozza, de mindenestre dicséretes, hogy erre is figyelnek.

Ferencesek utcája 5. H-Cs 9:00-19:00; P 9:00-21:00; Szo 10:00-21:00; V 10:00-19:00.

Pécsi Kávé

A belső kert nagy diófája körül egy pillanat alatt lecsendesül az Irgalmasok utcájának pezsgése. Ha találunk, akkor igyekszünk a hagyományosabb kávék mellé valamilyen különlegességet is választani. Így itt rá is mentünk a szezonális ajánlatra, a limonádé alapú kávéitalra, amelyben a gyümölcsös, fanyarabb íz találkozott a kávé markánsabb karakterével, lett is belőle felüdülés izibe’! A klasszikusok közül régi kedvencünk, a cortado. Egyszerűen van olyan, amikor se presszóra, se tejeskávéra, se cappuccinóra nem vágyik az ember, ilyenkor jön el a cortado ideje, ami méretében leginkább egy mini-tejeskávé a hagyományos üveg presszós pohárkában. Hozta is a maga kötelezőjét, mi pedig hozzátettük a szombati lapok átolvasását a teraszon. Ennél jobban nem telhetett volna az álmos, nyári szombatunk egy szelete.

Irgalmasok utcája 6. H-P 8:00-19:00; Szo-V 9:00-18:00.

Balkán Bisztró

Ülnek a férfiak hokedlin, sámlin, kisasztalkán, előttük kávé vagy tea és cigaretta – elnyűhetetlen balkáni életkép Szarajevótól Skopjéig. A dolgokat meg kell vitatni, a sétálókra vetni egy hanyag pillantást. A Balkán Bisztró is rájátszik erre a hangulatra, és bár kiöntve érkezik a török kávénk, csendesen megvárjuk, amíg a zacc garantáltan a csésze aljára ér, hogy újra önthessünk a cezvéből. Nekünk semmi sem hiányzik hozzá, tiszta, karcos ízélmény, ez a kávé nem 3 dl-es papírpoharakba termett, kell hozzá a findzsa és kell hozzá az idő is. No meg a kisasztalka, a hokedli, a sámli, és be is zárult a kör.

Ferencesek utcája 32. K-Cs, V 11:30-22:00; P-Szo 11:30-24:00.

Reggeli

Klasszikus kombinációval nyitunk: espresso és cappuccino kerül a tálcára, mellé pedig croissant. Ahogy azt már előző számunkban is megírtuk, itt gyúr a Kemencés pékje, tehát joggal várunk a kávé mellé ropogós croissant-t vagy menő csigákat. Ezúttal sem ért bennünket csalódás, majszoljuk elégedetten a pékárut. A kávé pedig szintén a Reggelihez méltó: selymes crema, karakteres íz, továbblendítő energia. A Reggeli mindenévszakos hely, ráadásul a hét minden napján ugyanúgy van nyitva, és az efféle következetesség általában törzsvendégekben térül meg.

Király utca 23-25. H-V 8:00-15:00.

LYR

Itt aztán bőven van hová kalandozni a nem kávék világában is, legutóbb amikor ott jártunk, már jólesően merültünk el a matcha latte és a varázsital (almaecet és fahéjalapú forró ital) zamataiban. Ezúttal egy jeges americanóval vészeljük át a forró napot, amelyben minden együtt van, amit ilyenkor szeretni lehet: a koffein és a hideg. Vegán hely lévén gazdag növényi alapú tejkínálatból választhatunk, és a süteményespultból is mindig akad friss és különleges falat.

Ferencesek utcája 4. H-Cs 9:30-20:00; P-Szo 9:30-21:30; V 10:30-19:30.

 

zene
Detroit Techno Militia
 
lokál
111 pécsi remekmű
 
ételital
Nyitnikék