Ízutazás a világ körül  
Ízutazás a világ körül   
Müllner & Kálmán Content Lab / 2017-11-20 ételital
Képzeljünk el egy olyan napot, amikor ki sem mozdulunk Pécsről, és mégis körbekóstoljuk a világot – olyannyira szerettük volna ezt az ötletünket megvalósítani, hogy addig mendegéltünk a városban, amíg ki nem próbáltuk, hogy ez lehetséges-e.

Természetesen a nagy szuper- és hipermarketek polcain is egyre több nemzeti konyha alapanyagait megtaláljuk, így bátran belevághatunk egy-egy egzotikusnak számító fogás elkészítésébe. Ám ha valaki egy kicsit utazni is akar gondolatban, akkor érdemes olyan kis üzleteket választania, ahol egy-egy ország kultúrájába is belekóstolhat. Egy-egy ilyen aprócska üzletben amellett, hogy adott esetben egyedi és különleges termékeket is találunk, általában szakszerű és alapos információkhoz is juthatunk az eladó vagy az üzletvezető jóvoltából. Ráadásul valamit egészen biztosan találunk az apróbb csemegékben. Valamit, ami nélkül el lehet lenni, de amivel egy picit izgalmasabb, ízesebb lesz az élet. Hiszen egy napsütéses délután cukrozott, aszalt pomelodarabka, vagy egy chilis rizsropogós tallér nélkül is átvészelhető lenne, de valahogy mégiscsak mosolygósabb a séta, ha ott lapul ezekből pár darabka a táskában, nem is szólva néhány szem enyhén sós, roppanós töpörtyűről.

Elefantino

Kicsi olasz csemegeüzlet, ahol egy olasz vacsora hozzávalóit simán beszerezhetjük. Tészták, szószok és olívaolaj mellett leginkább a hűtőpultban magukat kellető szalámikkal, sonkával, sajtokkal van tele. Aztán mikor megpillantjuk gyengénket, az olasz tepertőt, a Greppolet, tudjuk, hogy elvesztünk, muszáj vennünk belőle pár dekát, hogy jobban menjen a séta. Ezt a roppanós, szárazra sütött tepertőt sütés után sajtolják, enyhén megsózzák és miután kihűlt, kézzel törik darabokra. Kenyér nélkül is ropogtatható, sör mellé pedig azt mondják, egyenesen kiváló.

Apáca utca 1. H-P: 9:00-18:00.

Le Gourmet

Itt leginkább a gazdag whiskey-kínálaton akad meg a szemünk, azon belül is a Nikka whiskey-ken. A márka eredete még az 1920-as évekre vezethető vissza, amikor is Masataka Taketsuru, egy szakékészítő család sarja belevágott az első japán whiskey elkészítésébe. Természetesen egy skót tanulmányút is az állomások között szerepelt, ahonnan Rita Cowan-nel tért haza, aki felesége és egyben múzsája is lett. A 30-as években saját cégük lett, majd nőtt és fejlődött a márka, a japán mentalitásra jellemző roppant elhivatott és perfekcionista módon, amit mi sem tükröz jobban, minthogy az alapító három évig kereste a tökéletes vizet a párlatához. Aztán visszazökkenünk a legendából a valóságba, a kicsi hűtőpultban a holland sajtokon pihentetjük meg tekintetünket. Tudnánk ezekből is választani, de a Le Gourmet leginkább akkor biztos állomás, ha egy jó üveg különleges italt vinnénk haza.

Király utca 5. H-Cs: 10:00-22.00; P-Szo: 10:00-24:00; V: 10:00-20:00.

Dubai Supermarket

Minden rendes sétálóutcához hozzátartozik egy jófajta fűszeres, és ez a Király utcában is így van. A jemeni orvostanhallgató-üzletvezető vezet körbe bennünket a boltban, és meg-megállva egy-egy polcnál országok, régiók és kontinensek ízeit idézzük meg. Külön sorokon vannak az arab, indiai és török fűszerek, és halal vágású húsok a hűtőben. Az üzletvezető kedvence a Kabseh, ami egy csirkés-rizses étel, máris mutatja a hozzávalókat. A városban tanuló muzulmán vallású diákok is előszeretettel látogatják a boltot, és nemcsak a halal termékek miatt, hanem talán a piaci hangulat miatt is: a nyitott, fonott kosarakban halomban áll a kuszkusz, a rizs, a lencse, a bulgur. Több tucat ládikában pedig szárított gyümölcsök, aszalványok és édességeket hívogatnak. A hűtőpultban pedig két olyan dolgot is találunk, ami frissen tökéletes: koriandert és datolyát, ezekből bármennyit el tudnánk rágcsálni

Király utca 15. H-V: 09:00-21:00.

Gastropolitan

A Made in Pécs egyik kedvenc helye ez az Uránvárosban megbújó delikát, bár ide akármikor nem térhetünk be, ide az ember előre megfontolt szándékkal és tervezetten érkezik. A Gastropolitanban továbbra is a húsoké a főszerep. Ha egy jó steak-kel vagy hamburgerrel, grillkolbásszal koronáznánk meg egy napot, akkor itt kell vásárolnunk. Van itt ausztrál hátszíntől a rostélyoson, a bélszínen, a borjúhúsokon át a sertéscsülökig minden. De a húsok mellett még más izgalmas hozzávalókat is találhatunk: rizseket, tésztákat, szószokat és érlelt sajtokat is.

Alpári Gyula utca 2. P: 10:00-18:30; Szo: 8:00-13:00.

Global Market

Friss nyitás a Rákóczi úton, ottjártunkkor még 7%-os kedvezménnyel is igyekeztek meghozni a vásárlókedvet. A keleti deliben egyik régóta keresett kedvencünket, a mentolos lokumot is megtaláltuk, ez az a kifejezetten haladóknak szánt török édesség, amellyel leggyakrabban rózsa ízesítésben találkozhatunk. A tömény cukorzselében egy kis mentolos árnyalat némileg ellensúlyozza a koncentrált édes ízt. A kimért aszalványok, szárított gyümölcsök és magok közül a piros wasabiért és a pekándióért még biztosan visszajövünk. Ha pedig a gurulós cekkerünk is nálunk lesz, akkor a Tilda basmati rizsből viszünk egy nagyobb kiszerelésűt.

Rákóczi út 35. H-Szo: 9:00-22:00; V: 9:00-17:00.

 

lokál
R2DK, a pécsi R2D2
 
zene
Pécsi Egyetemi Napok
 
súgó
Plácido Domingo Classics