Foci és sör
Foci és sör
Müllner & Kálmán Content Lab / 2024-06-14 ételital
Június 14-én Németországban, Európa egyik sör fellegvárában elkezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság. A focirajongók számára ez a hónap maga lesz a Kánaán, ami jelen esetben viszont nem tejjel és mézzel, hanem sokkal inkább sörrel folyik majd. Épp ezért kíváncsiak voltunk arra, hogyan készül a fociünnepre a Pécsi Sörfőzde.

Bár a magyar italfogyasztási kultúrában a bor és a sör közel azonos helyet foglal el, a számok mégis azt mutatják, hogy sörből több fogy a boltok polcairól. Saját házi statisztikánk szerint pedig a drukkoláshoz is inkább a sör dukál. A Pécsi Sörfőzde marketing koordinátorával, Popa Lucával eredtünk a márka és a fogyasztási szokások nyomába. 

A legrégebbi sörfőzde

1848-ban egy bonyhádi kereskedő, Hirschfeld Sámuel alapította meg a pécsi sörgyárat, ami így Magyarország legrégebbi sörfőzdéje. 1882-ben már 4 ezer hektoliter sör készült itt, majd 1911-ben már a Pannónia Sörfőző Rt. nevet viselte, és egy nagyobb sörgyár is felépült. Az ebből a tradícióból fakadó örökség és tudás megbízható szakmai hátteret adhat a pécsi sörkészítés minden egyes fázisában, és a cég a márkakommunikációja is épít erre. Persze ennek sikeressége valójában akkor dől el, amikor a vásárló megérkezik az üzletben a polchoz és leemeli a sört. „Úgy látjuk, hogy fogyasztóink számára fontos a hagyományok tisztelete és a minőség, ezt pedig a Pécsi Sörfőzde több mint 170 éve képviseli” – mondja a marketing koordinátor. A legnagyobb kisüzemi sörfőzdeként a hagyományos receptek mellett sörmestereik mindig nyitottak az új ízekre és technikákra, ami a marketing koordinátor szerint lehetővé teszi, hogy lépést tartsanak a sörpiac változó igényeivel és trendjeivel. Egyik specialitásuk a Bio Pécsi Prémium Gluténmentes Lager sör, amely egyedülálló Magyarországon mind termelési mennyiségében, mind országos elterjedtségben.

Csapon, üvegben, dobozban

Az újítások mellett a legfontosabb talán mégis az, hogy igyekeznek a legjobb alapanyagokat használni. A söröket kizárólag mecseki karsztvízzel és hazai maláta alapanyagok felhasználásával főzik, amelyeket kiváló minőségű európai vagy amerikai komlókkal fűszereznek. A legkedveltebb sörök az olyan klasszikusok, mint a Szalon – amely a legkorábban bejegyzett hazai sörmárka, és ami a brüsszeli Monde Selection sörversenyén több aranyérmet nyert – és a Pécsi Prémium Lager.  Emellett a saját tapasztalatuk az, hogy ma már távolról sem csupán „férfias” választás a sör, egyre több a tudatos női vásárló is. „Az én egyik kedvencem például a Prémium Szűretlen Pils sörünk, amit nem kifejezetten női italként emlegetnek” – tudjuk meg Lucától, bár hozzátesszük, hogy talán pont a tudatosabb, a minőséget kereső vásárlói rétegben mosódnak el az efféle nemekre utaló jelzők. A marketing koordinátor szerint a Pécsi Sörfőzde folyamatosan gazdagodó termékpalettáján mindenki megtalálhatja a neki leginkább ízlő sört. Legújabb sörük az IPA (a Pécsi Craft termékcsalád tagja), amelyet egyelőre csapolva lehet megkóstolni a sörfőzde gyárlátogatásain, vagy egyes vendéglátóhelyeken, de nemsokára palackos kiszerelésben is elérhető lesz a boltokban.

 

Nyereményjátékok

Az Eb-re készülve az újdonságok mellett az ilyenkor szokásos nyereményjátékokkal is előrukkol a Pécsi Sörfőzde: sörválogatást, főzde-látogatást és SUP deszkákat nyerhetnek majd a résztvevők. Játék ITT.

Tudtad?

A Mecsek kristálytiszta forrásainak vizéből az ispotályos rendek már 1301-től főztek sört Pécsen.

 

zene
Made in Pécs Fesztivál – Háttérmunkák az első koncertig
 
ételital
A szőlő és bor városa 3. – Az igazi pécsi chateau
 
súgó
Sanyika