Éttermi szemeszter
Éttermi szemeszter
Müllner & Kálmán Content Lab / 2022-11-23 ételital
Az egyetemi-főiskolai évek, de már a középiskolaiak egy része is különös módon forog az evés körül. Vagy megoldandó energia-bevitel, vagy csak díszlet a társasági esemény mögött, de lehet akár a gasztrotudatos életforma nyitánya is. Vagy mindezek keveréke.

Kinek felejthető kanyar, kinek a nagy találkozás: a junk-food-tól a szenvedélyes főzésig, a másnapos hideg pizzától a fél napon át gyöngyöztetett pho levesig, vagy akár a szemináriumok mellett elvégzett cukrásztanfolyamig széles lehet az egyetemi-főiskolai évek gasztronómiai skálája. Enni mindenképpen kell, ezért azokat az alaphelyzeteket szedtük össze, amelyek szorgalmi- vagy vizsgaidőszakban, beadandók előtt vagy után, társasággal vagy egyedül előfordulhatnak, hiszen egy tál meleg étel mellett még a legzordabb határidő sem tűnik olyan vészesnek. Persze túl a nagy gasztronómia megfejtéseken az ár-érték és az ár-mennyiség mellett a lokáció is komoly szemponttá válhat a hallgatói fürkészések során. Ezeket a megszokott kereteket igyekeztünk egy kicsit átrajzolni, hiszen a legközelebbi, gyors megoldások kézenfekvők, ám érdemes néha kicsit letérni a kitaposott ösvényről.

Egy jó tál

Van az a típusú éhség, amikor egy jó tál meghittségre vágyunk, kanalazni magunkba egy kis meleget, egy kis megértést. Ezt tudják a levesek a Spéci Phóben (Rákóczi út 46.), és megér egy kitérőt a Prézli Simple Kitchenbe (Pécs Plaza) is, ahol remek levesek (kérd májgombóccal a húslevest!) és főzelékek szerepelnek a kínálatban. A Paulusba (Ifjúság útja 4.) egy jó délutáni tészta is belefér, ha már a menzaidőn túl érünk ide.

Be az energiát!

Amikor az energiára hajtunk, akkor is tudunk tartalmas, de semmiképp sem üres kalóriákat találni: a Blöff (Jókai tér 5.) lepényei közül a tépett kacsahúsos, a Bambino (Rákóczi út 4.) pizzái, vagy a Great Coffee & Brunch (Rókus u. 1.) amerikai palacsintái, és a szezonban sláger sütőtökös édes bundáskenyere mind segítenek továbblendülni egy fáradtabb őszi napon. A Panír (Nagy Lajos király útja 12.) friss rántott mindene pedig válasz lehet az összes roppanós kérdésre.

Gyertek, vitaminok!

Jártunkban-keltünkben nincs olyan élethelyzet, amiben ne jönne jól egy gyömbérshot vagy bármilyen kirobbanó gyümölcsös felfrissülés, amire a Juice&Co (Jókai utca 1.) tökéletes választás. A Lyr (Ferencesek utcája 4.) jellemzően mindig hozza a rá jellemző gazdag kombinációkat, emblematikus fogásukért, a gyömbéres sárgarépakrémlevesért, no meg a jó hangulatért is érdemes betérni. Csicserirántotta és babtofu? Vöröslencse, édeskömény vagy éppen korianderes karalábé is felbukkan a Mandala (Perczel Miklós u. 26.) heti menüjében, így az éltető zöldekre éhes vendégeknek is van megbízható bázisa.

Az asztal körül

Osztozkodni, többfélét rendelni, átkóstolni a lényege a baráti asztaltársaságoknak. Ez esetben kell egy jó nagy asztal is, amit körül ülhetünk. Az Umami (Szigeti út 12.) délutáni mezze-idejét pont erre találták ki, míg az Elevenbe (Széchenyi tér 7.) nemcsak egy jó pohár borért és pár kiváló falatért, hanem az életérzésért is jó beugrani. A Szabadkikötőben (Király u. 64.) a napi táblát figyeljük, a Reggeliben (Király u. 23-25.) pedig bármit.

film
5. Mozinet Filmnapok
 
lokál
Rejtélyek Háza
 
lokál
TV-tornyos cuccok