Enni borral 5. – sajt és bor
Enni borral 5. – sajt és bor
Győrffy Zolt / 2016-06-15 ételital
Minden ételhez jó bort inni. Csak az nem mindegy, milyen bort iszunk. Ha eltaláljuk a párosítást, minden érzékszervünk zsibongva ünnepli az alkalmi szakácsot, még akkor is, ha épp csak egy hamburgerre vagy zacskós tésztalevesre van időnk. A borválasztás nem sznobizmus, csak az élet tudatosabb élvezete. Idén minden számban egy népszerű ételhez ajánlunk borokat, a legszokványosabb, ámde franciásított páros követezik: sajt és bor!

Foci és bor, ha már Franciaországban van a magyar csapat, szurkoljunk nekik francia borok és sajtok társaságában. A legnépszerűbb francia sajtokat válogattuk ki, nehéz több százból csak ötöt kiemelni, de ezek azért általában megtalálhatók már a nagyobb boltok sajtpultjaiban is.

Friss kecskesajtok: a friss kecskesajtok jellegzetes aromatikája intenzív bort kíván, ez talán elsősorban a sauvignon blanc lehet, abból is a Loire-völgy borai. Ha a címkén Sancerre vagy Poully-Fume szerepel, azokat bátran választatjuk egészen friss, vagy akár közepesen érlelt kecskesajtokhoz, jól passzolnak majd.

Comte: a sok helyen Gruyere de Comte néven is szereplő sajt személyes kedvenc, kemény, mogyorós-karamelles, enyhén sós utóízű sajt, ami elég telt akár egy viognier típusú fehérborhoz vagy egy fiatalabb cabernet sauvignon is kiváló választás lehet, az érleltebb comte sajt mellé.

Brie: az egyik legnépszerűbb francia sajt idehaza, amihez választhatunk egy igazi Champagne-t, francia pezsgőt, ami kissé élesztősebb, érleltebb. Vagy vörösbort, akár egy Beaujolais, akár egy pinot noir jó választás lehet – ez utóbbiakat burgundi vörösként keressük a polcokon.

Camembert: a legnagyobb kínálat trappista után tán ebből a sajtból van, ha szkippeljük a hazai, lengyel és német, olcsóbb verziókat és beruházunk egy tartalmas, igazi normandiai camembert-be, akkor fehérben chenin blanc (mondjuk Vouvray régióból), vagy vörösben grenache (Languedoc-Roussillon) legyen a választásunk.

Roquefort: a végére hagytuk a megosztó kéksajtot, amely édeskesernyés, intenzív ízével legjobban egy természetes édes bor mellett teljesedik ki. Ez nem lehet más, mint egy Sauternes vagy egy tokaji, ha hazaival helyettesítenénk.

zene
Sétatér Fesztivál
 
film
Citizenfour
 
zene
Deindolls