Enni borral 5. – sajt és bor
Enni borral 5. – sajt és bor
Győrffy Zolt / 2016-06-15 ételital
Minden ételhez jó bort inni. Csak az nem mindegy, milyen bort iszunk. Ha eltaláljuk a párosítást, minden érzékszervünk zsibongva ünnepli az alkalmi szakácsot, még akkor is, ha épp csak egy hamburgerre vagy zacskós tésztalevesre van időnk. A borválasztás nem sznobizmus, csak az élet tudatosabb élvezete. Idén minden számban egy népszerű ételhez ajánlunk borokat, a legszokványosabb, ámde franciásított páros követezik: sajt és bor!

Foci és bor, ha már Franciaországban van a magyar csapat, szurkoljunk nekik francia borok és sajtok társaságában. A legnépszerűbb francia sajtokat válogattuk ki, nehéz több százból csak ötöt kiemelni, de ezek azért általában megtalálhatók már a nagyobb boltok sajtpultjaiban is.

Friss kecskesajtok: a friss kecskesajtok jellegzetes aromatikája intenzív bort kíván, ez talán elsősorban a sauvignon blanc lehet, abból is a Loire-völgy borai. Ha a címkén Sancerre vagy Poully-Fume szerepel, azokat bátran választatjuk egészen friss, vagy akár közepesen érlelt kecskesajtokhoz, jól passzolnak majd.

Comte: a sok helyen Gruyere de Comte néven is szereplő sajt személyes kedvenc, kemény, mogyorós-karamelles, enyhén sós utóízű sajt, ami elég telt akár egy viognier típusú fehérborhoz vagy egy fiatalabb cabernet sauvignon is kiváló választás lehet, az érleltebb comte sajt mellé.

Brie: az egyik legnépszerűbb francia sajt idehaza, amihez választhatunk egy igazi Champagne-t, francia pezsgőt, ami kissé élesztősebb, érleltebb. Vagy vörösbort, akár egy Beaujolais, akár egy pinot noir jó választás lehet – ez utóbbiakat burgundi vörösként keressük a polcokon.

Camembert: a legnagyobb kínálat trappista után tán ebből a sajtból van, ha szkippeljük a hazai, lengyel és német, olcsóbb verziókat és beruházunk egy tartalmas, igazi normandiai camembert-be, akkor fehérben chenin blanc (mondjuk Vouvray régióból), vagy vörösben grenache (Languedoc-Roussillon) legyen a választásunk.

Roquefort: a végére hagytuk a megosztó kéksajtot, amely édeskesernyés, intenzív ízével legjobban egy természetes édes bor mellett teljesedik ki. Ez nem lehet más, mint egy Sauternes vagy egy tokaji, ha hazaival helyettesítenénk.

súgó
PFZ: Zeneköltők társasága
 
lokál
Megjelent a májusi Made in Pécs!
 
súgó
Nyári táncházak