Egy józan hónap
Egy józan hónap
Müllner & Kálmán Content Lab / 2019-11-06 ételital
A Kék Pont Alapítvány négy évvel ezelőtt indította először útjára a Száraz November – egy hónap alkohol nélkül című kampányát. Amivel a cél nem több, de nem is kevesebb, mint hogy mindenki maga tapasztalhassa meg, hogyan befolyásolja az alkohol a mindennapjait.

A 2018-as kampányuk tematikája a nők alkoholfogyasztása volt, idén pedig Ital a padban alcímmel az egyetemisták és az alkohol kapcsolatát helyezik a fókuszba. Az egyhónapos esemény elsősorban a közösségek önszerveződésére épít, azaz nem egy felülről irányított reklámkampány a Száraz November alapja, hanem sokkal inkább az azonos élethelyzetben lévők egymást támogató, egymásra figyelő jelenléte. Mérlegre tehetjük az alkoholhoz fűződő személyes viszonyunkat, amihez egy lépést sem kell tenni, elég a Száraz November eseményhez csatlakoznunk a Facebookon. 

Mi történik velünk, ha 30 napra, azaz teljes novemberre mellőzzük az alkoholt? Akinek ez simán és könnyedén megy, és észre sem veszi, hogy eltelt egy hónap alkohol nélkül, az nem nevezhető kockázati ivónak, ők örüljenek a saját adottságaiknak, ugyanolyan jól elvannak alkohollal és anélkül. Az esemény azoknak mutat a legtöbbet, akiknek van némi kockázat az alkoholfogyasztásukban. A mennyiség esetenként eltérő lehet, hiszen valaki azt teszi próbára, hogy milyen az, amikor a nap egy fix pontjáról, például a munka utáni 1-2 sör este 6 órai időpontjáról egyszercsak eltűnik az alkohol. Mihez kezd akkor a napi fogyasztó? A társaság volt a fontos, és egy szörppel is ugyanolyan jól elvan a bárban? Vagy fut helyette egyet, mert mégis inkább a feszültségoldás volt a kiváltó ok? Félreértés ne essék, a szervezők nem leszoktatnak, vagy antialkoholista kampányt folytatnak. Egészen egyszerűen az a tapasztalat, hogy ebben a kihívásban képesek vagyunk tanulni magunkról, mélyülhet az önsimeretünk, és olyan felismerésekre juthatunk, amelyek segítenek elhelyezni az élvezeti koordinátarendszerünkben az alkoholt. Éppen ezért a Száraz November beköszöntével arra voltunk kíváncsiak, hogyha valaki csatlakozik ehhez az önvizsgálati kihíváshoz, hogyan csinálhat végig egy görbe estét Pécsett alkohol nélkül. Tettünk egy esti kört a Művésztől a Csinosig, természetesen végig járva Király utcát is.

Azt rögtön leszögezhetjük, bár ezt korábban is tudtunk, hogy nem az alkoholmenetes italok állnak a bárok, szórakozóhelyek, kocsmák, after work helyek kínálatának kiemelt helyein, ám az alap klasszikusokat, szörpöket, limonádékat, a bármikor jól bevethető almafröccsöt, üdítőket és vizet bárhol ihatunk. Egyre több helyen van még alkoholmentes sör is az itallapon. Amúgy érdekes jelenség, hogy manapság inkább még csak a csúcsgasztronómiában, de egyre izgalmasabb a juice-étel párosítás is, azaz a sommelier-k épp olyan szakértelemmel ajánlanak a menüsorhoz zöldség- és gyümölcsleveket, ahogy azt a borral teszik, ezzel is alternatívát ajánlva azoknak, akik akárcsak aznap, vagy egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.
Körképünkben elsősorban olyan megoldásokra voltunk kíváncsiak, amelyek eggyel túlmutatnak az alapokon, és élményt nyújthatnak mind a kihívást vállalóknak, mind az egyszeri vagy örök józanoknak.

Bár nem klasszikus bulihely a Szünet Kávézó a Jókai téren, de az ecetfröccs kínálatuk miatt mindenképpen itt a helyük. A tokaji Borecet Művek különleges balzsamecet kreációiból keverik az élénkítő és nagyon egészséges fröccsöt. Az itallapon ottjártunkkor épp levendula-körtés, áfonyás-ibolyás és sárgabarackos-bodzás szerepelt. 

A Nappaliban van verjus fröccs, ami nem más, mint az  éretlen termésből kipréselt szűretlen  szőlőlé, amit már az ókori görögök is ittak, aminek sok oka volt, például fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, de emésztést segítő hatása miatt is. Ezenkívül a Magyarországon még ritkaságnak számító kétféle alkoholmentes gin-t is kínálnak tonikkal.

A Filterben nem lepődtünk meg, mert korábban is szerepelt az itallapon alkoholmentes különlegesség, illetve, ha éppen kiírva nem volt, akkor is szívesen készítettek és ajánlottak koktélt. De most novemberre lesz különleges ajánlatuk, méghozzá egy körtés-petrezselymes, a Pear kopf, egy sütőtökös-bazsalikomos-gyömbéres, a Market Share, és egy almás-tőzegáfonyás-fahéjas változat, a iPie.  

A Made in Pécs Café Virgin Bloody Mary-je egy különlegesen fűszerezett paradicsomléből, fagyasztott zellerkockából, szárzeller-püréből, lime-ból, asztalt paradicsomból, worchester- és tabasco-szószból készül. Hazabeszélünk ugyan, de mindenképpen ajánljuk kipróbálásra.

A La Gourmet-ban az alapkoktélokat tartják mentesben is, így a mojito vagy a bloody mary kistestvére is megtalálható az itallapon.

A Beertok és a Karavella mindig figyel arra, hogy az alkoholmentes sörökből különlegesebbeket is tartsanak, kérdésünkre ezt meg is erősítették, hogy lesznek új, szezonális tételek.

súgó
Az elveszett Csontváry
 
lokál
Az Aktív Misina ötletgazdái
 
zene
ZAJZAJZAJ podcast #26 // Verőköltő