Ha eddig azért vágtunk bele nehezebben az édes kalandokba, mert valahogy sose állt össze, nem jött fel, letapadt vagy szétesett, akkor az a jó hírünk van, hogy már Pécsett is többféle suliból-workshopból választhatunk e témakörben. Nemcsak az alapanyagok és az elkészített „művek” tekintetében, hanem képzettségi fok és tudásszint szerint is találhatunk a hobbicukrászoknak vagy akár a gasztronómiai vállalkozást fontolgatóknak is érdekességeket. Ezúttal három műhelyt térképeztünk fel: a bonbontól a francia tarte-ig, a sajttortától a mousse design tortákig vagy a macarontól az Eclair fánkig terjedő gazdag kínálatból választhatunk.
A Yokkában roppant széles a lehetőségek tárháza: online oktatás, személyes egyszeri- vagy többalkalmas tanfolyamok nem csak tudásszint, hanem korosztály vagy jelleg szerint is. Azaz éppúgy jöhetünk ide céges csapatépítőre, gyerekeknek szóló sütisuliba, de a cukrász vállalkozást fontolgatóknak szánt mentorprogramba is bekapcsolódhatunk. Szabó Réka Kata tulajdonos jó évtizede ugyanis ezeket mind maga is megtapasztalta: indított már cukrászvállalkozást, készített már a legkülönfélébb alkalmakra süteményeket, indult versenyeken is. És ahogy már lapunknak többször is elmondta: rossz alapanyagból sose lesz jó süti. A Yokkában a legjobb értelemben vett „nagyüzem” van a kurzusok tekintetében, de akár ajándékba is adhatunk egy-egy utalványt a cukrászat iránt érdeklődő ismerőseinknek.
Az idei év második felében már két éves lesz a Ferencesek utcájában található Mandulás Workshop és Desszert Műhely, ahol az alapító tulajdonos Bérces-Nagy Zsuzsanna szerint a tradíció és az innováció a két kulcsfogalom. A népszerű klasszikusok mellett készülnek itt újhullámos francia desszertek is, és mindezek a legjobb minőségű alapanyagokból, a legmodernebb technológiákkal. A franciás hangulatú desszertüzletben a cukrászat kulisszatitkai iránt érdeklődők először megkóstolhatják a különleges desszerteket, majd ezeket egy-egy workshop keretében megtanulhatják elkészíteni is. A Mandulásban az egy- és kétnapos kurzusokon főként cukrászdai minőségű torták, tortaszeletek, pohár- és tányérdesszertek elkészítésének mesterfogásait sajátíthatják el a jelentkezők. A desszertműhely honlapján minden fontos információ megtalálható, és egészen június végéig fel van töltve a workshop-naptár.
Aki járt már a Bálicsi úton a Heaven Chocolate csokiboltban, az egészen biztosan hallotta már a pályaváltó tulajdonost, Kántor Évát a csoki iránti szenvedélyéről mesélni. Ráadásul a látványműhely üvegablakán be is pillanthatott a szentélybe, ahol Éva izgalmasabbnál-izgalmasabb bonbonjai készülnek. Ez adta az ötletet ahhoz is, hogy bonbonkészítő workshopokat indítson, ahol a csokoládékészítés minden apró részletére fény derül. A mintegy 3-3,5 órás alkalmakon 4-10 résztvevő tud kényelmesen együtt dolgozni. Egy-egy workshopot akár mi magunk is kezdeményezhetünk, ha vagyunk ennyien, és ezután már csak időpontot kell egyeztetni, ám az időről-időre a Facebook-oldalukon meghirdetett tematikus alkalmakra is be lehet csatlakozni.