Édes november
Édes november
Papp András / 2016-11-16 ételital
Ebben a szürke, hideg őszi-téli időjárásban az ember szervezete sikítva könyörög némi boldogsághormonért. Éppen ezért nyakunkba vettük a várost és felkutattuk azokat a helyeket, ahol finom, lelket melengető édességek kaphatók, hogy valamivel kibekkelhessük az előttünk álló nem túl szép hónapokat.

Habos Gofri (Makay István út 5., Tesco, jobb oldali bejárat)

Nagybevásárláskor kihagyhatatlan a Habos Gofri, ami a Makay István úti Tesco előtt található. A fabódéból kínált édesség rövid időn belül a kedvencünk lett, már csak azért is, mert kevés helyen kapható gofri a városban. A friss, helyben sütött gofri 100 forint, amire aztán szépen lehet kérni feltéteket és különböző habokat. Többek között vaníliakrém, csokikrém, puncskrém, mogyorókrém, sárgabarack lekvár kérhető a tészta tetejére, amire aztán jöhet tejszínhab, csokihab vagy éppenséggel málnahab.

Balga Belga (Hungária utca 8.)

Viszonylag új, de nagyon kedves kis versenyző a vicces nevű Balga Belga az édességek piacán, de ami nagyon kedves a szívünknek, az az, hogy ők is elsősorban gofri-vonalon mozognak. Meg palacsintán, hiszen minden feltét palacsintába is kérhető. A gofri és a palacsinta alapára egyaránt 100 forint. Plusz 100 forintért pudingok (vanília, csokoládé, puncs, mogyoró, étcsokoládé), 150 forintért pedig lekvárok (sárgabarack, szamóca, áfonya, narancs, szilva) kérhetők a tésztára. Ezeken kívül olyan különlegességek is várják töltelékként a bátrakat, mint például Haribo macik vagy éppenséggel francia drazsé.

Minnie Donuts (Ferencesek utcája 5.)

Pici kis üzletként nyitott meg a Minnie Donuts, de nemrég jelentősen kibővítették, hiába, úgy látszik, sokaknak bejöttek a finom fánkok. Többek között nekünk is. Elképesztő mennyiségű és ízesítésű fánk közül lehet választani, és érdemes kiemelni, hogy a péksütemények kézzel készülnek, ráadásul csökkentett szénhidrát tartalommal, azaz nem valami nagyüzemi cuccal kínálnak bennünket. A legújabb kedvencünk a kínálatból az almadzsem-fahéj-csoki kombóval ízesített fánk, de menüre is gyakran betérünk, ami egy lattéból és egy szabadon választható fánkból áll (800 Ft).

Palacsinta Öntöde (Ferencesek utcája 8.)

Régóta hiányzott a város kínálatából egy igazi palacsintázó, ezért is örültünk nagyon, amikor megnyílt a Palacsinta Öntöde. Fontos leszögezni, hogy a kis étteremben édes és sós palacsinták is kaphatók (és szerintünk a sósakból sokkal jobb a kínálat), de mi most csak az édesekre fókuszálunk. A klasszikus kakaós, lekváros, nutellás, túrós vonalon túl vannak igazi ínyencségek is. Ilyen a mojitos és a bountys palacsinta, de az igazi kedvenceink az oreós és a túró rudis palacsinták. Amennyiben a kiszolgálás gyorsaságán tud javítani a személyzet, tuti hellyé válhat a Ferencesek utcai étterem.   

Kürtőskalács (Citrom utca)

Nem tehetünk róla, de nagyon szeretjük a kürtőskalácsot. Tudjuk, hogy több helyen is kapható ez a finom édesség a városban, de mi most egy fix belvárosi pontot ajánlunk, ahol biztosan hozzá lehet jutni a csemegéhez. A Citrom utcai átjáró mögött közvetlenül áll egy fabódé, ahol vaníliás, diós, fahéjas, kakaós és kókuszos kürtőskalács kapható 600 forintért. Többször teszteltük már belvárosi sétáink során, és bátran elmondhatjuk, bőven megéri az árát, mert mindig nagyon friss és finom.  

lokál
Portré: Széll Horváth Lajos
 
lokál
Kultúrkukások
 
súgó
Az Anyák Megmentője