Pegazus Csoport
Pegazus Csoport
Papp András / 2021-05-06 zene
Süt, főz, üt... – ezzel a címmel jelent meg a visszahúzódó zsenikből álló Pegazus Csoport új EP-je. A 25. szülinapját ünneplő díszes társaság két alapítójával, Cziráky Balázzsal és Szegedi Szilárddal beszélgettünk.  

Repül az idő: 25 éve alakult a Pegazus Csoport! Mik voltak ennek a két és fél évtizednek a fontosabb mérföldkövei?

Cziráky Balázs: Az egyik, amikor végre teljes zenekarként, kb. 2001-ben elkezdtünk koncertezgetni, még nem teljesen ezzel a felállással. A következő fordulat, hogy 2010-től jó pár évre hibernáltuk magunkat, de mindenki várta, remélte a feltámadást. A végső csavar ez az EP, ami leginkább azért pozitív, mert rádöbbentett bennünket arra, hogy ennyi év után is képesek vagyunk – akár egy stúdióban is – együtt játszani. 

Honnan jött az ötlet, hogy ezt a szép évfordulót egy lemezzel ünnepeljétek?

Cziráky Balázs: Voltak ilyen elképzeléseink egymás között, de a végső lökést Fidó barátunk adta meg, aki január 1-jén mindenféle egyeztetés nélkül felhívott minket, hogy épp üres a stúdiója, és délután 4-re mehetünk is felvenni az anyagot. Annyira pimasz és váratlan volt a nemes felkérés, hogy nem lehetett nemet mondani. Egy hétre rá kész volt a lemez. Az elkészült klip pedig külön öröm! 

A végeredménnyel mennyire vagytok elégedettek?

Cziráky Balázs: A nyers felvételek már hipnotikus erővel hatottak! Nem gondoltam volna, hogy ennyire elkapjuk a fonalat. Személy szerint én mindig is nagyszerű nótáknak gondoltam ezeket a dalokat, de itt a legvégén, a próbák és a stúdiózás során a Sziszi sok-sok progresszív ötlettel újította meg az opuszokat.

Az EP bónusza a Járvány című dal, aminek egy üzenete van: „Mindenki meghal”. Ennyire borúsan látjátok ezt az egész covid-helyzetet?

Szegedi Szilárd: Nyilván nem árulunk el nagy titkot, de azért ne legyen senkinek illúziója: járványtól függetlenül kijelenthető, hogy mindenki meghal. Magyarországon a 2001-ben születettek várható élettartama 68-76 év. Mi sem számíthatunk lényegesen jobb kilátásokra és azt javasoljuk mindenkinek, hogy fogadja el azt a tényt, hogy egyszer mindenkinél kialszik a láng. Azt kívánjuk, hogy a lehető legtöbben kerüljék el a megbetegedést és tisztelettel adózunk az egészségügyi, oktatási, tömegközlekedési dolgozóknak, és mindenkinek, aki ebben a nehéz helyzetben az egészségét kockáztatva teszi a dolgát.

A Made in Pécs Fesztivál rendszeres fellépői vagytok. Ti mit mondtok: pótoljuk be nyáron az elmaradt bulit vagy hagyjuk ezt az évet és legyen januárban a fesztivál?

Szegedi Szilárd: Akkor legyen a fesztivál, amikor nyugodtan meg lehet rendezni, mindegy, hogy január vagy más hónap, de legyen.

súgó
Magyar Elektra  
 
zene
FIXI 4
 
zene
ENØS