Feriantes
Feriantes
Papp András / 2018-12-11 zene
A Feriantesre érdemes figyelni! Aki még nem hallotta őket, az most könnyedén megteheti, ugyanis e hónapban jelenik meg a zenekar első lemeze. Tóth Evelinnel, a zenekar énekesnőjével beszélgettünk megalakulásukról, a paranoia popról és természetesen az új anyagukról.  

Másfél éve alakultatok, sokan nem ismernek még titeket, ezért kicsit mutassátok be a Feriantest. Hogyan találtatok egymásra?

Bogival már korábban zenéltünk együtt a Nipplez on Fire zenekarban, ami sajnos rövid időn belül feloszlott. Mivel folytatni szerettük volna a zenélést, új tagokat kerestünk. A pécsi zenészek Facebook csoportban feladtunk egy hirdetést, amire Szabi és Tamás is jelentkezett. Egy-két jó hangulatú próba elég volt, mert rájöttünk, hogy mindenképpen együtt akarunk zenélni, és kapóra jött, hogy Szabi dobolni is tud, így végül kialakult a jelenlegi felállás.

Két lány és két fiú alkotja a bandát. Véletlenül alakult ez így?

A Nipplez on Fire-nál koncepció volt, hogy lányok alkossák a zenekart. A Feriantesnél ez már egyáltalán nem volt fontos, olyan embereket kerestünk, akik ugyanolyan komolyan gondolják a zenélést, és hasonló zenei világot képzelnek el, mint mi. Lényegében véletlenül alakult így a felállás, de ennek nagyon örülünk.

Paranoia popnak nevezitek a stílusotokat, ez pontosan mit jelent?

A megalakuláskor még feldolgozásokat játszottunk, amíg kicsit összeszokott a zenekar és amíg ki nem alakult a mostani hangzásunk. Mostanra egyaránt vannak szürreális, rémmeseszerű és önfeledt, táncolós dalaink. Viszont vannak olyanok is, amelyekben szeretnénk mindkét hangulatot egyszerre megidézni. Ezt a kettősséget szenteljük ennek a stílusnak. Leginkább a cirkusz világához tudjuk hasonlítani, ahol szintén egyszerre van jelen a félelem és a szórakozás. Erre utal a nevünk is. A paranoia legtöbbször a dalszövegeinkben mutatkozik meg, ezt teszi nagyon szépen keretbe a hangzás. Szerencsére azonban nem küzdünk valós üldözési mániával.

Eddigi dalaitok angol nyelven szólnak…

Maradunk is az angol nyelvnél, mert ezt érezzük a legközelebbinek a zenénkhez. Bár egyszer megpróbálkoztunk egy Kispál és a Borz feldolgozással az Y Faktor tehetségkutatóra, de akkor sem éreztük igazán magunkénak a végeredményt. Talán ezért nem is jutottunk be a döntőbe.

Decemberben jelenik meg az első lemezetek. Előzetesen mit tudhatunk az anyagról?

Az első lemezünk – a stílusunk után – a Paranoia pop nevet kapta. Ezen az első hét dalunk lesz rajta, és elsősorban internetes platformokon jelenítjük meg. Nagyon régóta várjuk, hogy megmutathassuk, sokat dolgoztunk a dalokon. Úgy gondoljuk, jó kis bemutatkozó anyag lesz, nagyon izgatottak vagyunk a megjelenésével kapcsolatban.

Mit gondoltok, a rengeteg pécsi zenekar közül mivel tud kitűnni a Feriantes?

Az új lemez jó lenyomata lesz majd annak, amit képviselünk, reméljük, sokan meghallják benne az egyediséget. Az idei Made in Pécs Fesztivál egy nagyon különleges élmény volt számunkra, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, nagyon sok embernek tetszettek a dalaink. Kimondottan izgalmas volt fényes nappal játszani ennyi ember előtt. A koncert jól sikerült, ennek köszönhetően több helyre is hívtak minket koncertezni, felléptünk például a Nappaliban, a Tititában és a PEN-en is. Bízunk benne, hogy az új lemezzel még tovább folytatódik ez a szép sorozat.

A közeljövőben hol láthatunk titeket?

A Kubalibrével már volt közös koncertünk korábban, és a lemezbemutatónk is velük közösen lesz a Nappaliban december 22-én. Gyertek el, mert iszonyat jó lesz!

 

ételital
Teszteltük: Karavella
 
zene
Aurevoir.
 
ételital
Teszteltük: WunderBar