30Y
30Y
Papp András / 2014-12-29 zene
Nem unatkozott idén a 30Y: kiadtak három EP-t, teltházas koncerteket hagytak a hátuk mögött, ráadásul közeleg a szülinapjuk, nemsokára pedig évzáró koncertet nyomnak Pécsett. Beck Zolival beszélgettünk.

Idén 3 EP-t készítettetek. Miért nem egy nagylemezt?

Az volt az idei évünk alapvető célja, hogy a magunk megértéséhez közelebb jussunk, azt meg egy zenekar nem tudja másképp megtenni, minthogy dalokat ír. Az pedig különösen fontos volt, hogy ezt időben ne eltolva tegyük: ha a dal elkészült, felvettük, és egyből nyilvánosságra is hoztuk, hogy mi is, és azok is, akik hallgatnak bennünket, értsék, hol tartunk, mi az, amit mi 2014-ben 30Y-nak nevezünk.

Jövőre 15 éves lesz a zenekar. Milyen volt az elmúlt másfél évtized?

Voltak állati mélypontjaink, külön-külön, és együtt is, és voltak felemelő pillanatok. Amikor korszakolni szokták a 30Y-történetet, a No.4 lemezhez kötik a felnőtté válásunkat. Én is azt érzem, hogy a 2008-as év egyfajta mérföldkő volt számunkra: Dávid elvesztése azt jelentette, hogy van egy állandó hiányélményem, olyan hiány, amit nem akarsz, nem szabad feltöltened, mert az, amit a jelenléte a számunkra jelentett, csak ebben a hiányban őrizhető meg.

Készültök 2015-ben valami különlegességgel a kerek szülinap kapcsán?

Nem vagyunk ünneplős zenekar. Azt hiszem sose álltunk meg - és talán ez hiba is -, hogy megveregessük a magunk vállát, ha elkészült egy dal, egy lemez, nyertünk valami díjat, vagy teleraktuk az egyre nagyobb koncerttermeket. Szóval nem tudunk mással készülni, mint azzal, hogy jó és igaz koncerteket játszunk.

December 30-án évzáró koncertetek lesz a Pécsi Est Caféban. Mire számíthatunk a bulin?

Nem játszunk klasszikus értelemben vett lemezbemutatót, inkább 30Y retrospektívet, és gondolom, a szokásos koncertsornál több dalt. Szerintem játszunk egy állati nagyot és felrobbantjuk az Est Cafét. 

zene
Gypo Circus
 
ételital
A legjobb borlapok
 
zene
Deadcode & Friends