Torzonborz visszatér!
Torzonborz visszatér!
Major Zoltán / 2016-10-04 súgó
Október 1-jén folytatással jelentkezett a Bóbita Bábszínház egyik legnagyobb sikerdarabja! Két évvel az első rész után Torzonborz visszatér, (majdnem) ugyanazzal a stábbal, még több humorral és akcióval. És egy krokodilkutyával. A rendezővel, Schneider Jankóval beszélgettünk.

Aki nem olvasta a könyvet és nem látta az első részt, mire számíthat a Torzonborz kapcsán?

Annak lesz nagyobb élmény, aki már látta az első részt. Viszont törekedtünk rá, hogy ha valaki csak erre ülne be, a viszonyok és az egész játékstílus nagyon könnyen követhető legyen számára is. Egy párbeszéd keretében a darab tisztázza az előzményeket, ami bőven elég az érthetőséghez. Remélem, hogy aki a második résszel kezdi, utána kedvet kap megnézni az előzményt is, amire lehetősége lesz az évad során.

Mi fogott meg a Torzonborz világában?

Az, hogy gyerekhősök állnak a középpontban, ők oldják meg a felnőttek problémáit. Ebben a részben, akárcsak az elsőben, Paprika Jancsi és Vitéz Lackó mer belevágni olyan dolgokba, amihez igazán nagy bátorság kell. Ez az üzenet szerencsére nagyon átjön a gyerekeknek is.

Mit várhatunk a folytatásban?

A Torzonborz 2 - Torzonborz visszatér két héttel az első rész cselekménye után játszódik. (Amúgy a Bóbitában két évvel vagyunk a Torzonborz, a rabló bemutatója után.) Torzonborz kiszökött a börtönből, és meg kell őt állítani. A bűnlajstromát egyéb gaztettek mellett azzal is növeli, hogy befalja a nagymama csütörtöki ebédjét. A nagyi ráadásul fogságba is esik, akit megint Jancsi és Lackó megy kiszabadítani. A történet szövevényes: felbukkan benne egy jósnő (Háy asszonyság) a krokodilkutyájával, Pompóniával, akik a rendőrség, vagyis Üstöllési őrmester szolgálatába állnak, hogy a fiúkkal együtt üssenek rajta Torzonborzon. Na de, hogy mindez hogyan történik, és hogyan jutunk el idáig, természetesen csak a darabból derül majd ki!

Folytatásról van szó, ilyenkor óhatatlan az összehasonlítás. Neked alkotóként ez mit jelent?

Nem az volt a cél, hogy az első részt megfejeljük, de tudat alatt természetesen ez történt. A nézőknek és a csapatnak is ilyenkor van egy elvárása, és át kellett gondolni, hogy mi pluszt tudunk adni azoknak, akik a Torzonborzot szerették. Remélem, hogy a második résszel is eltaláljuk az igényeket, kíváncsi leszek a fogadtatására.

Ugyanazzal a csapattal dolgoztál, mint az első részben?

Ugyanaz a stáb, mínusz egy fő, ugyanis sajnos Matta Lóri biciklibalesetben eltörte a kulcscsontját még a próbák elején. Nagyon sajnáltam, mert együtt alkottak tökéletes csapatot. Így viszont Vadon Judit, aki „csak” a nagymamát alakította volna, megkapta Háy asszonyság, a jósnő szerepét is, Eklics Dániel, aki a Bóbitában díszítő, óriásit ugrott, zenészként és bábszínészként láthatjuk, ráadásul az ominózus krokodilkutya szerepében. Így rá több feladatkör vár. A darab hangulata a második részben is sokat köszönhet a zenének, amit most is Babarci Bulcsú követett el: harsány, sok műfajt magába foglaló populáris zenét írt, ami nagyon kreatív hangszerhasználatot igényel.

súgó
Szamárfül Fesztivál
 
súgó
A hollókirály
 
lokál
Portré: Dr. Bódis József