Párban az igazi!
Párban az igazi!
promo / 2022-05-19 súgó
A Pannon Filharmonikusok péntek esti FLÖRT sorozata csábító&friss, bátran flörtölhetünk a klasszikus zenével – kicsit másként, szabadabban, színesebben, mint egy hagyományos koncerten. Valami mindig rendhagyó, egy kis tánc, egy kis humor, egy kis történetmesélés… Ugyanakkor szó sincs arról, hogy beavató műsor lenne, hiszen teljes értékű, minőségi hangversenyek hangzottak el a sorozatban. A zene világnapján útjára indult sorozat május 20-án az utolsó előadásával várja a közönséget. 6-18 éveseknek pedig díjmentes a belépés!

Magas színvonalú zenei flörtölésre szövetkezett a zenekar a világ zenei életének nagynevű képviselőivel, karmesterekkel, hangszeres művészekkel, táncosokkal, műsorra tűzve a legnagyobb szerzők műveit. A Szabad egy táncra? koncerten Bogányi Tibor vezető karmester neves vendégművészek közreműködésével megidézte a 100 éve született legendás Astor Piazzolla muzsikáját, fellépett a nagyszerűen virtuóz hegedűművész, Giovanni Guzzo, Meláth Andrea operaénekes, valamint a Pécsi Nemzeti Színház táncosai, Tandi Zsófia és Biri Gábor táncművészek. Az Álmodozzunk együtt koncerten a zenekar egykori vezető karmestere, Hamar Zsolt és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész varázsolta el a közönséget. Az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté Liszt Ferenc-díjas karmester Janklovics Péter színésszel, stand-up humoristával „robbantotta” fel a házat A zenegyűlölő 1.0 előadással.

A negyedik, záró koncertnek a színvonalas programja a komolyzene legmagasabb szintjébe enged bepillantást úgy, hogy meglepetésként megmutatja, hogy a két csellista legalább olyan virtuóz, mint a közkedvelt 2Cellos. Bogányi Tibor karmester ezen az estén Várdai István Liszt Ferenc-díjas csellóművész partnereként is fellép, nem csak vezényel, azaz előkerül hangszere, a gordonka, amelyen aktívan, magas színvonalon játszik, koncertezik.

Mi más lehetne ennek az előadásnak a címe, mint az, hogy Párban az igazi?! Várdai a bécsi zeneakadémia tanszékvezetője, a világ egyik legjelentősebb gordonkaművésze. Jelenleg egy „Ex du Pré-Harrell” nevű Stradivari-csellón játszik. Bogányi Tibor így is szívesen elfogadta a kihívást, megtiszteltetés számára egy színpadon játszani Várdai Istvánnal. Bogányi Tibor hangszere egy névtelen olasz cselló, ami tónusában szépen illeszkedik a Stradivarihoz.

Az első műsorszám egy Vivaldi kettősverseny, akit talán már jól ismerünk mutatós versenyműveiről és fülbemászó szekvenciáiról. Ebben a műben ez duplán érvényesül. Ezt követően mindenki a saját terepén marad, és Schumann a-moll gordonkaversenyében a karmester „a zenekaron játszik”. Ez a szintén lírai, de mégis más korszak szenvedélyességét képviselő mű már utat mutat kissé a szimfónia világába is. A műsort a nagy költő és nagy vágyakozó Schubert legnagyobb szimfóniája zárja, mely komoly hatást gyakorolt Schumannra is, aki „mennyei hosszúságú” jelzővel illette a művet.

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A Flört-bérletsorozat médiatámogatója a Made in Pécs. A sorozat nem gyerekeknek szól, de számukra is élvezhetőek az előadások, ráadásul a 6-18 évesek számára díjmentes a belépés, épp úgy, ahogy az együttes minden pécsi bérletes koncertjére az idei évadban.  További részletek a www.pfz.hu oldalon.

(X)

lokál
Zöld Pécs - Az év hala: Jászkeszeg
 
ételital
Teszteltük: Soul Kitchen
 
zene
Clowns (Aus)