Művészportré: Szentgróti Dávid
Művészportré: Szentgróti Dávid
Prim Péter / 2019-03-19 súgó
Szentgróti Dávid zalaegerszegi származású pécsi festőművész. Tolvaly Ernő tanítványaként a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán 2006-ban szerzett festő diplomát, majd 2013-ban doktori fokozatot Somody Péter témavezetőnél.

Tagja a Közelítés Művészeti Egyesületnek és a Pécs-Baranya Művészeinek Társaságának. Számos hazai és nemzetközi kiállításon vesz részt évről évre. Ezek közül kiemelendő a budapesti Fészek Galériában 2018-ban tartott nagyszabású önálló kiállítása, ami nem teljes egészében, de később a Civil Közösségek Házában is látható volt, illetve a pécsi Színerő kiállítássorozat, melynek szinte állandó résztvevője. A Színerő egy nemzetközi festészeti szimpózium, melyet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar festészeti tanszéke szervez, 2007-ben Keserű Ilona mesterkurzusaként indult, lényege egy nagyobb léptékű ipari térben nagyméretű táblaképek alkotása.

Munkáin a dinamikus, expresszív formák és látványok színek, kompozíciók kerülnek előtérbe. Ahogy ő mondja, képein „a hierarchia felborul, gyakran az észlelés elemibb szintjei felülírják a tudat felismerésen, azonosításon alapuló módszereit.”.

Dávid aktív résztvevője a pécsi művészeti életnek, évente több csoportos kiállítás résztvevője. Fiatal kora ellenére munkái már számos magán és közgyűjteményben megtalálhatók. 2007-től festészetet tanít a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában, emellett pedig négy gyermek édesapja.

 

film
Lótolvajok
 
zene
Heatwaves Open Air
 
lokál
Eximó Jégrém: Face the Sea