Mindannyian előítéletesek vagyunk…
Mindannyian előítéletesek vagyunk…
/ 2016-10-25 súgó
Romák és sérült emberek kirekesztenek egy közéjük nem tartozót. A helyzetből érintettek bevonásával egy színházi előadás készül, mely a „fordított kirekesztett” útkereséséről szól. A pécsi Keret Alkotó Csoport a Norvég Alap támogatásával olyan programot indít, mely során romák és fogyatékossággal élők szerepeket játszanak el. Az előadást 2017 márciusában láthatják a nézők.

„Fontosnak tartom, hogy a darab művészi értékeitől függetlenül a történet hatással legyen a befogadóra, a nézőre” – mondta az „AKVÁRIUM – Egy archaikus mese ma” című színházi darabot előkészítő és megvalósító projekt indulása kapcsán a program szakmai vezetője. Bognár Csaba szerint mindannyian előítéletesek vagyunk, és nemcsak a „normik” (ahogyan ő szokott fogalmazni), hanem a sérültek és a romák is. Sőt, ezek a csoportok egymással szemben is rendelkeznek negatív (és akár pozitív) sztereotípiákkal. „Egy közös előadással szeretnénk motiválni a gyerekeket, fiatalokat, segítő szakembereket és mindenkit, aki nyitott egy ilyen típusú párbeszédre néző és játszó között, hogy lehet együtt alkotni” – hangsúlyozza Bognár Csaba, aki szerint általában is igaz, a nézőnek érdemes hagynia, hogy a tárgyak és személyek hassanak rá.

Már az előadás próbáit dokumentálni fogják, a résztvevő szakemberek számára is érdekes munka lesz, mit hoz ki a drámapedagógiai módszer az érintett hátrányos helyzetű emberekből. „Ez egy rendhagyó színházi előadás lesz, és én akkor leszek boldog, ha nemcsak a nézők fognak egyfajta sokkot kapni, hanem a „színészeink” is változni fognak, erőt merítenek az életükhöz” – teszi hozzá végül Bognár Csaba.

 

A projekt támogatója a Norvég Alap (projektazonosító: HU07-0186-B1-2016).

Folyamatos és bővebb információk a projektoldalon (www.akvarium-egy-archaikus-mese-ma.blogspot.hu), valamint a Keret Alkotó Csoport Facebook-oldalán (www.facebook.com/kacs2015) érhetők el.

(X)

ételital
Teszteltük: Beertok
 
lokál
Mesél a város – Méhes Károly: A magasság mélyén
 
zene
Reks