Kóstolj bele a klasszikusokba!
Kóstolj bele a klasszikusokba!
promo / 2023-02-27 súgó
Klasszikus zenéből nem lesz hiány idén tavasszal, hála a Filharmónia Magyarországnak!

Március elején egy fantasztikus koncerttel ünnepelhetjük a tavaszt a Kodály Központban a Mesterbérlet következő hangversenyén. Talán a pécsi zenekedvelőknek már nem is kell bemutatni ezt a koncertsorozatot, hiszen az elmúlt években kiemelkedően színvonalas hangversenyeket hallhatott a közönség a Mesterbérletnek köszönhetően. Eddig még nem ragadott magával a szimfonikus zenekarok világa? Akkor itt a páratlan lehetőség, hogy belekóstolj ebbe a műfajba. Március 9-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar érkezik a Kodály Központba, hogy Strauss-Brahms estjükkel belopják magukat a pécsi szívekbe. A 2022/2023-as évadban ez lesz az egyetlen alkalom, hogy városunkban állnak színpadra. A hangversenyt még különlegesebbé varázsolja, hogy ezúttal egy kevésbé szokványos hangszer érdemelte ki a főszerepet. Hiszen az est műsorszámait láthatatlan, ám annál jobban hallható kapocs köti össze: a program középpontjában álló versenymű főszereplője a romantikusok által kedvelt rézfúvós, az erdők, vadászatok, lovagi tornák hangulatát idéző kürt, de ugyanez a hangszer játssza a koncertet bevezető szimfonikus költemény mámoros főtémáját és a szünet után a szimfónia fináléjának himnikus dallamát is. A hangszert pedig a koncert német szólistája, Stefan Dohr (képünkön) fogja megszólaltatni, akit világszerte az egyik legnagyobb kürtművészként tartanak számon, a New York Chronicle magazin egyenesen a "hangszere királyának" nevezte. A zenekar élén egy ifjú tehetséget köszönthet a közönség Hontvári Gábor személyében.

Áprilisban további két Mesterbérletes hangversennyel hódolhatunk a zene iránti szeretetünknek. Április 5-én a régizene mesterei érkeznek a Kodály Központba. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György vezetésével Gottfried Heinrich Stölzel egyik remekművét adják elő. A Krisztus szenvedéstörténetét elmesélő mű a szépség és alkotói lelemény gazdag kincsesháza, melynek megismerése izgalmasan tágíthatja a passiókat jól ismerő zenehallgató horizontját. Érdemes meghallgatni a koncertet megelőző prológust is, ahol olyan érdekességek hangzanak el, amelyek még nagyobb élménnyé tudják tenni ezt az egyébként is hihetetlenül színvonalas koncertet.

Április 24-én a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével zárul a Mesterbérlet 2022/2023 évada és csak ősszel tér vissza a sorozat, így érdemes most lecsapni a jegyekre.

Áprilisban az orgona szerelmesei is megtalálják a kedvükre való Filharmónia koncertet. Az Angster bérlet április 18-i hangversenyén Stephan Pollhammer osztrák orgonaművész szólaltatja meg a Pécsi Bazilika orgonáját. A fiatal szólista 2019-ben a nemzetközi Maria Hofer Orgonaverseny és a nemzetközi Rheinberger Orgonaverseny első helyezettje volt. A hangszerek királynőjeként számontartott orgona lenyűgöző hangzását ezúttal egy vonósnégyes színesíti majd: a Pulzus Vonósnégyest a Budapesti Fesztiválzenekar művészei alkotják. Johann Sebastian és Carl Philipp Emanuel Bach, valamint Mozart és Mendelssohn válogatott műveivel, az orgona és a vonósok csodálatos hangzásával, a Pécsi Bazilika káprázatos miliőjével egy igazán izgalmas koncertre számíthatunk.

További információk a koncertekről a www.filharmonia.hu weboldalon olvashatók.

(X)

film
Napszállta
 
zene
Szenes 50
 
lokál
A SÖRP, meg a nagyi málnaszörpje