KARAKULIT Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás
KARAKULIT Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás
Happ Zsuzsa / 2017-03-13 súgó
Április 21-25. között életre kelnek az árnyak Pécs belvárosában. A KaraKulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás eseményei több helyszínen zajlanak izgalmas előadásokkal és programokkal a világ minden tájáról. A fesztivál főszervezőjét, a MárkusZínház vezetőjét, Pilári Gábort kérdeztük a rendezvényről.

Honnan kapta a nevét a fesztivál?

A KaraKulit egy összetett szó. Első tagja a török Karagöz vásári árnyjáték főhősét idézi meg, aki egy szószátyár figura, és társával, Hacivattal beszélget vagy éppen csépelik egymást. A szó második fele pedig az indonéz árnyszínház nevéből, a wayang kulitból származik, tisztelegve ezzel e tradicionális árnyszínház előtt.

Hogyan jött az ötlet, hogy árnyjáték fesztivált szervezzetek Pécsre?

2014 tavaszán jártunk Isztambulban, ahol képzőművész-árnyjátékos barátunkról, Cengiz Özekről készítettünk egy portréfilmet. A forgatás során derült ki, hogy 2017-ben lesz 500 éves a török Karagöz játék. Csatlakozva az isztambuli ünnepi rendezvényekhez, azt gondoltuk, legyen Pécsett is egy nagyszabású árnyjáték fesztivál. Ez a kerek évforduló jó alkalom arra, hogy a keleti és az európai árnyszínházi előadások találkozzanak. Megkerestünk árnyjátékosokat azokból az országokból, ahol még él a tradíció és olyanokat, akik felfedezték és újragondolták e technika lehetőségeit. Támogatóként nagy segítségünkre volt ebben Pécs Város Önkormányzata, az NKA, az Indonéz- és az Indiai Nagykövetség, az Indian Council for Cultural Relations és még sokan mások. A fesztivál logóját és arculatát Horváth Mária Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező tervezte.

Hány országból érkeznek a résztvevők?

Törökországból Cengiz Özek hozza a születésnapos Karagöz játékot, Indonéziából Herlambang Bayu Aji érkezik, Kínából a pekingi Chinese Shadow Puppet Center, Indiából pedig a Tolpavakoothu Center, akik keralai templomi árnyjátékot játszanak. Európából, Spanyolországból az El Gecko con botas, Lengyelországból Tadeusz Wierzbicki, Csehországból a Teatr Lisen a meghívottaink. Pozsonyból és a Marosvásárhelyi Egyetemről bábszakos egyetemisták is csatlakoznak, itthonról pedig két amatőr bábos csapat jelezte a részvételi szándékát.

Milyen programokból áll a fesztivál?

Bábelőadások lesznek a Nemzeti Színházban, a Művészetek és Irodalom Házában, a Nagy Lajos Gimnáziumban és a Bóbita Bábszínházban. Öt kiállítás is kapcsolódik a fesztiválhoz, különböző belvárosi helyszíneken: a Pécsi Galériában lesz a Karagöz 500 kiállítás, amit Cengiz Özek képzőművész és Karagöz játékos installál, ez a tárlat már március 31-én megnyílik. A Művészetek és Irodalom Házában az Indonéz Nagykövetség gyűjteménye kerül bemutatásra wayang kulit bábokból és tradicionális gamelán hangszerekből, valamint Dus Polett és Vermes Vera bábgyűjteményéből – a megnyitóra április 10-én kerül sor. A Nádor Galériába kortárs kiállítás kerül Makhult Gabriella és a nemrég fiatalon elhunyt Garami Richárd munkáiból. A Király utca 9-ben az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Büky Béla kiállítása lesz látható április 3-tól. A Hattyúházban pedig az indiai Ramachandran család bábjait, és egy több tartományból érkező kínai árnybáb anyagot mutatunk be. Filmvetítések is lesznek a Total Art Egyesület galériájában az 1920-as évektől napjainkig készült bábos munkákból. Emellett szimpóziumokat, szakmai workshopokat, valamint a nagyközönségnek szóló műhelyeket is szervezünk. A KaraKulit Fesztivál nyitórendezvénye április 21-én este a Széchenyi téren lesz, amit a Papír Panír csapata hoz létre vetített képekkel, óriás árnyfigurákkal, mozgó vásznakkal, muzsikusokkal, kórussal, Szokolay Dongó Balázs zenéjére és közreműködésével. Gyertek! Az árnyak életre kelnek!

Az események időpontjairól, a jegyekről, további információkról a Karakulit Fesztivál és a MárkusZínház oldalain tájékozódhatnak.

lokál
TV-tornyos cuccok
 
lokál
Portré: Neményi Réka
 
zene
Felső Tízezer, xy Flies