Gyere ki a Fényre! - Zsolnay Fényfesztivál
Gyere ki a Fényre! - Zsolnay Fényfesztivál
Happ Zsuzsa / 2018-06-27 súgó
Harmadszorra is fénybe csomagolják a belvárost a Zsolnay Fényfesztivál szervezői és alkotói idén június 28-tól július 1-ig. A Magyarországon egyedülálló, többszörösen díjazott fesztivál sajátosságairól, az eddigi tapasztalatokról és az idei évben várható programokról kérdeztük a főszervezőt, Pusker Pétert.

Kik alkotják a stábot a Fényfesztivál mögött?

Egyre több résztvevővel dolgozom együtt a programok előkészítésén és megvalósításán, a ZsÖK munkatársainak és külső együttműködők együttes munkájának eredménye a fesztiválunk. Több helyről hallottuk már, hogy milyen jó a Fényfesztivál, csak kár, hogy ezt is budapestiek szervezik. Szeretném jelezni, hogy ha vannak is fontos külső partnereink, ez azért egy ízig-vérig pécsi rendezvény.

Mik voltak az első két év fontos tapasztalatai számotokra?

A második évben, tavaly éreztem igazán azt, hogy meg tudtuk mutatni, mi a valódi koncepciónk. Az első fesztiválon még felbukkanó nemzetközi zenei sztárokat, vagy a történelmi fesztiválokról ismert direkt elemeket elhagytuk és arra koncentráltunk, ami a rendezvény gyújtópontjában áll: fény- és utcaművészet izgalmas keveréke Pécs belvárosára komponálva. Egyértelmű cél volt, hogy legyen Pécsnek egy olyan nagy nyári eseménye, ami széles közönségnek szól és turistákat is vonz a városba. Egy olyan élményt akartunk létrehozni, ami kiszakítja az embereket a mindennapokból, feltölti és felvillanyozza őket. Azt látjuk, hogy ez működik, ráadásul nincs szükség ismert nevekre, celebekre ahhoz, hogy az embereket meg tudjuk szólítani.

Idén a korábbiaknál hosszabb ideig, négy napig zajlanak majd a vetítések és a programok. Miben változott a kínálat?

Azt érzékeljük, hogy egyre nagyobb az érdeklődés, ezért azt szeretnénk, hogy több embert be tudjunk fogadni. Emiatt szélesítettük ki a fesztivált időben és térben is: megnövelt területen tartjuk programjainkat csütörtöktől egészen vasárnapig. A technológia fejlődése őrült iramban halad előre, a fényművészet pedig nagy intenzitással fejlődő műfaj, ezekkel mind igyekszünk lépést tartani. Az idei fesztiválon lesz olyan alkotás, amit föld alá szállva tekinthetnek meg a látogatók, egy másik helyszínen pedig az ég felé nézve egy hét méter átmérőjű Hold installációval találkozhatnak, amelynek elkészítéséhez a NASA fotóit használta fel az alkotó. Idén 12.000 négyzetmétert fog bevetíteni a Fény Útjának nevezett fénykörút, amit esti korzózásokhoz ajánlunk. Újdonságként lesz 8-10 helyszínünk, ahol egy 1500 forintos karszalagért további fényinstallációkat nézhetnek meg az érdeklődők a négy nap alatt korlátlan alkalommal. A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny pályázatára 29 nevezés érkezett Brazíliától Indonéziáig szerte a világból, ezekből választjuk azokat, amelyeket bemutatunk a Székesegyház homlokzatára vetítve. Az utcaművészek, újcirkuszosok és a zsonglőrök idén is elfoglalják a tereket és a Magyar Zsonglőr Szövetség éves találkozója ismét a Fényfesztivál idején lesz.

A Zsolnay Fényfesztivál részletes programja ITT.

 

zene
meszka
 
zene
Fran Palermo
 
súgó
Bűbájóra szkeptikusoknak