A vágy / Desire
A vágy / Desire
Maljusin Mih / 2015-10-06 súgó
Geszler Mária keramikusművész munkái az Egyesült Államok és Japán után városunkba is ellátogatnak. Az Országos Kerámiai Quadriennálé első helyezettje 25, többnyire idei munkáját mutatja be a Modern Magyar Képtárban.

A Munkácsy-díjas művész munkásságát a forma és a tartalom egysége jellemzi: Japán motívumokkal festett kerámiái hol emberi alakot öltenek, máshol pedig hangszereket, kendőket formálnak, a háttérből azonban mindig felsejlik egy torzó vagy egy tincs. A díszítés itt nem cicoma, a császárkori japán motívumokat néhol megtöri egy (atom)bomba tervrajz, a nemes pecsétek már zúzottak és roncsoltak. A művek szilárd váza kenhető hatást kelt. Geszler Mária kerámiái megtévesztésig hasonlítanak a papírhoz, textilekhez: az alkotó láthatóan számol sérülékenységükkel.

A művész betűket rajzol az íves felületre, tudatosítva bennünk, hogy a kalligráfia írás és festés egyszerre. De kerámiái szobrok is: sem inni, sem enni nem lehet belőlük. Hétköznapiságukat levetkőzve jellé, jelentéshordozóvá válnak. Fejtsük hát fel Geszler Mária kék-fehér talányait!

Modern Magyar Képtár (Papnövelde utca 5.) Október 31-ig.

lokál
Székelyudvarhelyről Pécsre
 
ételital
Kibírod az 5 fogást? - A Made in Pécs válogatottja
 
zene
ZAJZAJZAJ podcast #4 // Kálocz Tamás (Fishing on Orfű)