15. Ördögkatlan
15. Ördögkatlan
promo / 2022-07-11 súgó
2022. augusztus 2–6. Nagyharsány – Villánykövesd – Beremend – Szoborpark – Vylyan Terasz – Mokos Pincészet.

DÍSZVENDÉGEK

KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ

Visszatérő vendég a Katlanban. Idén beszél majd új könyvéről (Öreg banda), zenél Kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével, és vele együtt idézzük meg a magyar underground zabolátlan zsenijét, Baksa Soós Jánost is.

FORTEPAN

A Fortepan 170 ezer fényképet számláló gyűjteménye eredendően családi gyűjteményekből származik. Ezek kiállítása az Ördögkatlanban lehetetlen – de nem is ez a célunk! Sokkal inkább egy közös, személyes kiállítás, mely a Katlan öt napja alatt születik és folyamatosan gazdagodik.

LÍRA KÖNYV

A Lírával megjelenő írók-költők: Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Závada Pál. Velük találkozhatunk a Vylyan Teraszon.

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

2016 óta a Nemzeti Múzeum újra kutatja a nagyharsányi római luxusvillát, idén pedig a fesztiválon is megjelenik: sziklavetítések a Szoborparkban, kiállítás a Vylyanon, beszélgetések és előadások az Ördögkatlan különböző helyszínein.

BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ

Kicsiknek is, nagyoknak is hoznak valamit: érkezik Lázár Ervin meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika; tizenévesek és felnőttek ikonikus előadása, a Semmi; egy fantasztikus egykori vizsgaelőadás, az Anima; és A Szerb Antal-kóddal a Pendragon legendát is „újraolvashatjuk”; és belekóstolhatunk a jövő évad „nagy dobásába”, a Dekameronba.

MINDEN MÁS

Amikor sokszáz nagyszerű programmal várjuk a látogatókat, minden „kiemelés” igazságtalan. Hiszen ugyanígy kiemelhetnénk az úgynevezett komolyzene katlanos prófétáit, a Dinyés Dániel-Kolonits Klára házaspárt, akik énekes- zenész barátaikat is hívva rockzenészeket megszégyenítő sikerrel tartják évről-évre Operabeavatóikat, hozzá Jób könyve címmel, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs kortárs zeneművet írnak az Ördögkatlannak; nem beszélve Both Miklós Ukrán Udvaráról, aminek tragikus aktualitását nem kívánta egyikünk sem. Érkezik spanyol Cirkusz és mexikói Utcaszínház, régi-új színfolt lesz Elek Ányosék vezetésével a DDC által létrehozott beremendi Zöld Udvar; fellép idén többek között Udvaros Dorottya és Básti Juli, Pokorny Lia és a Nézőművészeti Kft., a villánykövesdi Csikófuttatóban pedig még egymást értve és elfogadva lépnek fel a különböző színházi egyetemek hallgatói Kolozsvártól Budapestig, Kaposvártól Pécsig. A Hagyományok Házapedig gyerekprogramoktól táncházakig, kézművesektől népzenei koncertekig „teliszórja” a Teleki Ligetet jobbnál-jobb programokkal. Ne felejtsük: a Pécsi Bölcsész Udvar új, szebb helyszínre (Aralica Kert) költözik, és a korábbiaknál is gazdagabb programot kínál; és akkor még nem esett szó a száznál több rock-koncertről, benne a Carson Comától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Kiscsillagig, a közönségétől búcsúzó K2 Színháztól a Baksa Soós János Emlékestig, a Magyar Zene Háza programsorozatától a Törőcsik Mari Emlékestet rögzítő dokumentumfilmig…

Védnökök:  †TÖRŐCSIK MARI  †CSEH TAMÁS

zene
ZAJZAJZAJ podcast #14 // Varga Balázs (Fekete Zaj)
 
lokál
Mesél a város – Havasréti József: Állatkerti anzix 1982
 
zene
AmperKert