Legyen idén is Vince patak regatta!
Legyen idén is Vince patak regatta!
Bite Orsi / 2019-05-06 lokál
Amikor Pécs élhetősége kerül szóba, sokan hiányolnak egy folyót vagy egy tavat a belváros közeléből. Vizes felületek szűkében vagyunk, ám a 2018-as Made in Pécs-díjat mégis a Vince patak regatta nyerte Az év eseménye kategóriában. Mi is nagyon várjuk az idei futamot, azonban veszélyben a folytatás! Jankó Matyi főszervezővel beszélgettünk.

A Papír Panír csapata a 2016-os Zsolnay Fényfesztiválon debütált, és azóta is rendületlenül pezsgésben tartja Pécs alkotói életét. Ami másnak felesleges szemétnek tűnhet, nekik a legfontosabb alapanyag; kartonpapírból keltik életre a gyermekek és a felnőttek legvadabb elképzeléseit. A tavalyi év során mertek álmodni egy nagyot és szerveztek egy önálló, egész napos rendezvényt, a Vince patak regattát. A társaság telephelye a Létra Közösségi és Alkotó Ház épületében található a Vince utcában, így a helyszín adta magát. Papírjuk is volt, tehát hajtogattak néhány hajót és gyakorlatilag készen álltak a fesztiválra. Persze az induló flottán kívül elhivatott legénységre, komoly munkára és egy nagyobb összegű pályázati forrásra is szükség volt – de megérte. „Az esemény ingyenes, mert mi ezt az egészet egy ajándékként szeretnénk a közösség javára bocsájtani. Tamás (Kovács Tamás, társszervező) tettyei gyerek, az ő gyerekkorában a patak még nem volt szabályozva, így ők rendszeresen jártak le és versenyeztették a mindenféle hajóikat, akár egész napon át. Ezt az élményt szeretnénk visszahozni” – mondja Matyi. Tavaly különböző kategóriákban lehetett indulni; a gyorsasági és akadályversenyek során számtalan otthon épített és helyben hajtogatott kis hajó hasította a patak habjait. A futamok eredményeit folyamatosan frissítették a jelzőtáblákon, hiszen az állás folyamatosan változott. Kicsik és nagyok drukkoltak a versenyzőknek reggeltől kora estig. A nap végén minden kategóriában nyertest hirdettek, akik az emlék kupa mellé egy ajándékcsomagokat is kaptak Great Minds jóvoltából.

Az első regatta költségeit a szervezők pályázati forrásból fedezték, idén azonban sajnos sikertelenül pályáztak. Mivel adott a jó koncepció és a lelkes csapat, idén önerőből álltak neki a szervezésnek, ám félő hogy a forráshiány gátat szab a rendezvénynek. Ám erre is van ötletük! Pénzgyűjtő akciót szerveztek, a belvárosban több helyszínen is várják a támogatásokat (Szabadkikötő,  Reggeli, Nappali, Made in Pécs Café, Pécsi Pagony). Egy rövid kampányvideót is készítettek, hogy éreztessék a szorult helyzet komolyságát. „A patak vizét cápák zárták el, akik váltságdíjként a vízért, rengeteg szardíniát kérnek. Itt lép be a közösség is, akik a városszerte elhelyezett ládákban helyezhetik el adományaikat vagy utalhatnak is akár”. A szükséges előkészületek és egyeztetések már zajlanak, keresik a további együttműködő partnereket, és nagyon bíznak benne, hogy a közösségi összefogás meghozza a várt eredményt. „A tavalyi év során egy valamit hiányoltunk mindannyian, ami igazán meghozta volna a fesztiválhangulatot, az pedig a zene volt. Felkértük Rimóczi István Rimót, hogy a középiskolás önkénteseinkkel a verseny előtti napon készítsenek hangszereket, és ezekkel fogjuk másnap kísérni a versenyszámokat, biztatni a kishajókat.”

Nagyon drukkolunk, hogy ismét létrejöhessen a Vince patak regatta, hiszen a város egyik legszerethetőbb eseménye, így mi is arra kérünk mindenkit, aki tud, adakozzon a jó ügy érdekében!

zene
Pécsi Egyetemi Napok
 
lokál
KoBeKo –Kulturális élet Vasason és Somogyban
 
súgó
Jarmeczky–65