Gördülő könyvek
Gördülő könyvek
Happ Zsuzsa / 2017-06-13 lokál
A Csorba Győző Könyvtár 2010 decemberében indította útjára az Európai Unió támogatásával az első könyvtárbuszt a megyében. Azóta már két busszal járják a környéket, és a kisebb településeken többféle szolgáltatással várják a látogatókat. A tavalyi évben meghaladták a 100.000 megtett kilométert.

A könyvtárbuszokon két fiatal könyvtáros látja el a feladatokat, Csobán László és Decsi Dóra. Ahogyan beszélnek róla, abból rögtön kiderül, hogy mindketten elkötelezetten végzik a munkájukat. „Az egyetemi mesterképzés utolsó félévében kaptam lehetőséget, hogy elkezdjem ezt a munkát. 2011 február óta csinálom ezt egy év kihagyással” – mondja László, aki már az első könyvtárbusz indulásakor része volt a csapatnak. Dóra később csatlakozott, de már előre tudta, mire vállalkozik. „2014 januárja óta vagyok könyvtárbuszos, idén március óta a 2-es buszon dolgozom. Infomatikus-könyvtárosként végeztem az egyetemen és a könyvtárbuszról írtam a szakdolgozatomat. Akkor mentem néhány kört a buszokkal és utána sikerrel pályáztam az állásra. Egerágon lakom, oda is jár a könyvtárbusz, ráadásul most már velem együtt.”

A két busz összesen 59 települést látogat. László összefoglalja a szolgáltatás jellemzőit. „Vannak fix útvonalak és menetrendek. Egy nap három-négy településre jutunk el. Kéthetente megyünk egy-egy településre, és ott másfél órát szolgáltatunk. A buszok hétvégén is mennek, így azok is tudnak kölcsönözni, akik hétközben, munkaidőben nem érnének rá. Az 1-es buszon 4000 könyv van, a 2-esen 2000 kötet. Könyvtárosi, olvasószolgálati feladatokat látunk el, ezen kívül pedig, ahogy mondani szoktuk, pedagógiai, szociológiai és egyéb lelkisegély-funkciókat is. Ha 10-15 ember jön kölcsönözni egy  településen, az optimális számunkra, ez ki is tölti a másfél órát. Közben számítógépen segítünk a gyerekeknek, ha kérik, kérdésekre válaszolunk.” A 2-es buszon dolgozó Dóra erőssége a sokféle gyerekfoglalkozás. „Foglalkozásokat is szoktunk tartani a gyerekeknek, színezünk, rajzolunk, vágunk. Internetezni is jönnek, de segítettünk már önéletrajzot írni vagy e-mail fiókot létrehozni is. Nyomtatásra és fénymásolásra is van lehetőség a buszokon.”

A Csorba Győző Könyvtár buszai hazai viszonylatban és nemzetközileg is elismert járgányok. „Az országban rajtunk kívül egy hasonlóan modern, parabola-antennával felszerelt, kamion típusú könyvtárbusz van, Nyíregyházán. Kisebb buszok működnek máshol is, és várhatóan idővel egyre több könyvtárbusz lesz. Jó kapcsolatot ápolunk a horvátországi és a szlovéniai kollégákkal, ezekben az országokban nagyon népszerű a szolgáltatás. Több alkalommal vettünk már részt nemzetközi találkozón, legutóbb idén május elején Pulában” – tudjuk meg Lászlótól, aki a könyvtárszolgáltatás erősségeit is kiemeli. „Ugyanazt a rendszert használjuk a buszon, amit a pécsi könyvtárban. A beiratkozást követően a könyveket egy hónapra lehet kölcsönözni, és kétszer tudunk hosszabbítani.  A Tudásközpont egész állománya rendelkezésre áll, tehát ha valaki kér egy könyvet az adott településen, akkor két hét múlva tudjuk vinni neki, amennyiben az kölcsönözhető. Vannak VIP olvasóink, akiknek már előre összekészítve visszük a dokumentumokat. A beszerzésre vonatkozóan pedig mi is jelezhetjük kollégáinknak a kéréseket.”

(Fotó: Ruprech Judit)

zene
Stereo Kollektiv
 
súgó
A mi utcánk
 
súgó
„Szundít a labda, meg a síp…”