Erdei strandolás
Erdei strandolás
szerk / 2019-08-06 lokál
Ha Pécs nem is, de Baranya szerencsére bővelkedik strandolási lehetőségekben. Augusztusban biztosan lesznek még olyan napok, amikor a betondzsungelben már gondolkodni sincs erőnk a melegtől. Nézzük, milyen fürdőket találunk a természet lágy – és természetesen hűs – ölén.

Tó vagy medence?

Orfűt senkinek sem kell bemutatni, így továbbmegyünk: Abaligeten a cseppkőbarlang karsztvize táplálja a mellette fekvő kis tavat, ahol fürdeni, csónakázni, vízibicajozni is lehet. Árnyas fás partvonal, csendes-pihenős, hangulatos mecseki atmoszféra, amit a barlang és a denevérmúzeum látogatásával tehetünk még tartalmasabb strandnappá.

Pécsváradtól két kilométerre, a Zengő oldalában egy apró völgyben bújik meg a Dombay-tó, a megye első mesterséges csónakázótava. A hétvégi házakkal körülvett kis turistaközpontot főleg a környékbeliek és a táborozók használják csobbanásra, ám fontos tudni, hogy a természetes fürdőhelyek vízminőségét ellenőrző hivatal nem tartja megfelelőnek strandolásra.

Aki emiatt vagy egyéb okokból inkább a medencéket részesíti előnyben, annak sem kell lemondani az erdei környezetről: a Magyaregregy melletti hidegvizes fürdő akár egy Máré-vár környéki kirándulás előtt vagy után is garantált felfrissülést nyújt. Kocsival is jól megközelíthető, egyetlen, fákkal körülvett medencéje van, de az pont elég. Egy dolog nincs: tömeg.

Kutyameleg

A kijelölt fürdőhelyeken négylábú barátaink nem vegyülhetnek a kétlábúakkal, de szerencsére két éve a hirdi tónál kialakítottak egy hosszú, fokozatosan mélyülő kutyastrandot. Itt viszont a gazdik számára nem ajánlott a közös pancsolás, vagy legalábbis csak saját felelősségre.

 

ételital
Teszteltük: Eleven bor&tapas
 
súgó
Diverzitás
 
lokál
Uniós beruházásból újul meg Pécs szennyvíztisztító telepe