72 dolog, amit te is megtehetsz egy zöldebb Pécsért
72 dolog, amit te is megtehetsz egy zöldebb Pécsért
Papp András / 2017-06-28 lokál
Június 5-én volt a Környezetvédelmi Világnap, ami felhívta mindenki figyelmét arra, hogy fokozottan óvni kell a környezetünket. Ennek apropóján összegyűjtöttünk 72 dolgot, amit te is könnyedén megtehetsz egy zöldebb Pécsért.

Sok kicsi sokra megy! Az első és legfontosabb, ne úgy állj a környezetvédelemhez, hogy te csak egy vagy a sok közül. Tudod, sok kicsi sokra megy. 

Ne szemetelj! Ez talán evidencia, de nem árt ismételni! Sokkal több szemetest azonban el tudnánk képzelni a belvárosban, mert vannak olyan szakaszok, ahol sokat kell baktatni egy utcai kukáért.

Szedd fel a szemetet! Ha az utcán szemetet látsz, hajolj le érte és szedd fel! Bunkók mindig lesznek, akik eldobják a szemeteiket, de mi vidáman takarítsunk utánuk.

Szelektíven gyűjtsd a hulladékot! Szerencsére most már rengeteg helyen elérhetők a városban szelektív hulladékszigetek. Otthon válogatottan gyűjtsd a szemetet, és innen már gyerekjáték a környezettudatos szemetelés.

Óvd a Mecseket! A város tüdeje különös figyelmet érdemel! Ha kirándulsz és szemetet látsz, szedd össze! Csak a kijelölt túraútvonalakat használd, hadd éljenek nyugodtan a növények!

Erdőmentő. Legyél erdőmentő! Önkéntesként dolgozz az erdőért, a lehetőségről tájékozódj a neten.

Beteg erdő. Amennyiben elhanyagolt erdőre, veszélyben lévő állatokra bukkansz, jelentsd az erdomentok.hu oldalon.

Illegális szemétlerakó. Ha mecseki túrád során (vagy bárhol máshol a városban) illegálisan lerakott szeméthegyet látsz, értesítsd a Biokomot (06-72-502-100).

Óvd a tettyei karsztbázist! Sehol se hajítsd el a szemetet, de a Tettyén és a körzetében (kb. 14 négyzetkilométeren) pláne ne! A kocsit se mosd a kertben a Mecseken, a pécsi ivóvíz jó részét adó tettyei karszt vízbázis ugyanis fokozottan sérülékeny, a szennyeződések belemosódhatnak a talajba.

Semmit ne dobj a lefolyóba, csatornába! Nem is gondolnánk, mennyi tárgy utazása ér véget a pécsi csatornahálózatban vagy a szennyvíztisztító-telepen (kanál, lego, pénzérme, csavar stb.). Már egy apró játékfigura, kő- vagy csontdarab is megakaszthatja a szivattyúkat. Vagy összegyűjti a szennyvízben sodródó, oda nem való szálas anyagokat (például a nedves törlőket), akár több mázsásra hízó, a szennyvíz útját elzáró torlaszt létrehozva – ezzel súlyos elöntést, környezetszennyezést eredményezve.

Nézd meg, hova ültetsz! Egy jó szándékkal, de nem körültekintően elültetett fa évekkel később komoly problémát okozhat. A fák gyökerei körülfonják, deformálják a kisebb csöveket, benőnek a régebbi vízvezetékekbe, folyamatos szennyvízszivárgást vagy csőtörést okozva. A gyökerek akár egy szennyvízaknát is össze tudnak roppantani!

Csikk. A belvárosban nagy dézsákban pompáznak a csodaszép leanderek és más növények, de a némelyik dézsa sajnos tele van csikkel. Ne légy bolond! A csikket a kukába dobd!

Zöld hulladék. A kertben keletkező zöld hulladék érték! Gyűjtsd össze, tájékozódj a Biokom honlapján arról, hogy a környékedre mikor megy zöld hulladékot gyűjtő járat. A kerti szemetedből ugyanis a Hőerőmű energiát termel.

Használj tömegközlekedést! Tényleg frankó a fonódó buszhálózat, ráadásul a buszok is kényelmesek, használd őket bátran!

Vidékre is busszal! Ne légy kényelmes, használd a távolsági buszokat! Abban egyetértünk, hogy némelyik járat hagy kívánni valót maga után, de reméljük, lassan e téren is jelentős változások történnek.

Bringázz! Ugye mondanunk sem kell, hogy azon túl, hogy egészséges, még környezetbarát is. Bringaútból van hova fejlődnie a városnak, ez tény, de környezetbarát módon semmi mással nem tudsz olyan gyorsan eljutni a város egyik végéből a másikba, mint biciklivel.

Egy autót használj! Beszéljetek össze a szomszédokkal, ismerősökkel, és reggel, amikor a gyerkőcöket suliba kell vinni, egy autót töltsetek meg, ne külön kocsival menjetek. Munkába menet ugyanezt próbáljátok megszervezni.

Taxival többen. A helyzet a fentihez nagyban hasonló, ha éjszaka akarsz hazajutni taxival. Ne külön-külön utazzatok, hanem beszéljetek össze többen, és egy autóval menjetek. Fejenként olcsóbb is, és környezetbarátabb.

Telekocsi. Bátran használd a népszerű telekocsi szolgáltatást, ha Pécstől messzebbre utazol. Olcsó, és egy autóban többen utaztok úticélotok felé.

Sétálj! Itt a nyár, a jó idő, sétálj reggel munkába vagy gyalog menj este szórakozni. Egészséges és abszolút környezetbarát.

Retextil. Háztartási textilhulladékból készítenek berendezési és használati tárgyakat a Retextil Szent István téri központjában. Ugorj be hozzájuk, tátva marad a szád!

Újrahasznosított cuccok. Bicikligumiból vagy üres műanyagflakonból fain ékszer? Hát persze! Szerencsére rengetegen foglalkoznak recycling ékszerek készítésével, melyeket megvásárolhatsz különböző alkalmi piacokon vagy a Monokrom Design Store-ban (Király utca 33).  

Re-pohár. Itt a fesztiválszezon, műanyag pohár helyett re-pohárba kérd az italodat. Használat után tedd be az otthoni gyűjteményedbe, vagy váltsd vissza ott, ahol megvetted.

Take away. Ha elviteles kávét kérsz a Nappaliban vagy a Reggeliben, biztos lehetsz benne, hogy környezettudatosan cselekedtél, hiszen teljesen lebomló anyagból készült pohárban szolgálják fel az elviteles italokat. 

Telefon. Ha meguntad a telefonodat vagy éppenséggel elromlott, ne a kukába dobd! A Biokom valamelyik telephelyére vidd el, ott ingyen leadhatod, vagy keresd azokat az akciókat, ahol elektronikai szemeteket gyűjtenek.

Olaj. Nagyon jó dolog az otthoni főzés, maximálisan támogatjuk is, de figyelj arra, hogy az elhasznált étkezési olajat gyűjtsd össze, és add le a gyűjtőpontokon. Ne öntsd se otthoni lefolyóba, se csatornába!

Gyógyszer. A lejárt szavatosságú gyógyszereidet ne dobd a kukába! Bármelyik gyógyszertárban ingyenesen visszaveszik.

Festék. Ha szépen kifestetted a szobádat, de maradt még festék, higító, akkor azokat mindenképpen a Biokom egyik telephelyén add le. Veszélyes hulladékot soha ne dobj kukába!

Elem. Ha lemerült elemet találsz otthon, vidd el egy gyűjtőpontba! De jobbat mondunk: elem helyett használj feltölthető akkumulátorokat.

Biokom számla. Befizetett Biokom számla felmutatásával naponta fél köbméter hulladékot rakhatsz le ingyen bármelyik telephelyén. Válaszd ezt a megoldást, ne hord szanaszét a szemetedet!

Papírgyűjtés. Tedd félre az otthon összegyűjtött papírt és add oda iskolásoknak, hogy a papírgyűjtésre elvigyék. Ezzel örömöt szerzel nekik, ráadásul a környezetet is véded. 

Locsolási tilalom. Amennyiben a kánikula miatt locsolási tilalmat vezetnek be, tartsd be, ne pazarold az értékes ivóvizet!

Árnyékolj! A nagy melegben légkondi helyett árnyékold a lakásodat! Rengeteg energiát spórolsz meg ezzel!

Húzd ki! A telefonod töltése után, húzd ki a konnektorból a töltőt. Éves szinten rengeteg energiát spórolsz meg ezzel az apró mozdulattal.

Tisztíts! Egy egyszerű berendezés segítségével könnyen tisztíthatod a csapvizet. Palackozott vizek vásárlása helyett idd ezt!

Fesztivál! Itt a fesztiválszezon, Pécsett is rengeteg fesztivál kezdődik nyáron. A szórakozás közben ne dobd el a szemetet, és erre figyelmeztesd a körülötted állókat is.

Online jegy. A legtöbb fesztiválra, programra már vásárolható online belépő. Ha nem szükséges, ne nyomtasd ki, a legtöbb helyen telefonról is le tudják olvasni a jegyedet.

Textiltáska. Felejtsd el a bolti nejlonzacskókat, szerezz be egy trendi textilszatyrot, hordd magaddal, és a megvásárolt cuccokat abban vidd haza.

Védd a fákat! E-mailjeidet csak akkor nyomtasd ki, ha nagyon muszáj!

Meghívó. Meghívóidat küldd ki online, hidd el, ugyanolyan hatékony, mintha papíron küldenéd ki.

Zárd el! Ha szórakozóhelyen vagy egy bárban folyatva hagyott csapot látsz, zárd el! Ha a wc folyik, szólj a személyzetnek!

Papírtörölköző. Szórakozóhelyeken, a mosdó használatakor, kézmosás után ne tekerj le kilométernyi papírtörölközőt! Rázd le néhányszor kezedről a vízcseppeket, és hidd el, egy darab papírtörölközővel szárazra tudod törölni a kezeidet.

Öblíttesd! Ha sörözöl egy bárban, egy új körnél ne kérj új korsót, csak öblíttesd el!

Civilek. Pécsett is rengeteg zöld civil szervezet működik. Keresd őket és segíts nekik tevékenységükben!

Támogasd! Pécsett is aktívak a WWF és Greenpeace munkatársai. Támogasd őket önkéntes munkával vagy adománnyal!

Komposztálj! Ha kerti házban laksz, ne dobd ki az ételmaradékot, a kert egyik részében komposztálj, így kevesebb szemetet termelsz! Komposztálhatók a zöldség és gyümölcsmaradékok (kivéve a déligyümölcsök), a tojáshéj, a szobanövényekről levágott levelek, a kávézacc és a teafilter is.   

Esővíz. Gyűjtd össze az esővizet, és azzal locsolj! Nem kell hiperszuper esővízgyűjtőre gondolni, elég, ha vödröt, lavórt teszel a teraszra esőben, azzal egy ideig tudod locsolni szobanövényeidet. Az ivóvíz drága és nagyon értékes!

Segíts! Jó minőségű, de használt, megunt cuccaidat ne dobd ki, hanem ajándékozd oda segélyszervezeteknek. Pécsett rengeteg olyan civil szervezetet találsz, akik örülnek adományodnak.

Vegyél helyit! Sok helyen, de a Búza téri termelői piacon biztosan jó minőségű helyi termékekre bukkansz. Ezzel nemcsak a saját egészségünkért teszünk, hanem a helyi gazdákat és őstermelőket is támogatjuk, a rengeteg szállítási és reklámköltséget felhalmozó, sokszor génkezelt árukat és környezetszennyező eljárással termelt tömegcikkeket forgalmazó, külföldi tulajdonban lévő áruházláncok helyett.

Táborok. Vége a sulinak, a gyerekek táborba is mennek. Válassz legalább egy olyan tábort, ahol a környezetvédelemmel foglalkoznak.

Takaríts! Lakásod, házad környezetében mindig tarts rendet, takaríts rendszeresen. Hidd el, ez a kis erőfeszítés nagyban hozzájárul a hangulatodhoz.

Visszaváltható üveg. Hagyd a műanyagpalackos frissítőket a francba, és keress olyat, amit visszaváltható üvegben kínálnak.

Csere. A legnagyobb energiazabálók a régi hűtőszekrények. Cseréld le ezeket! Háztartási gépek cseréjére most már pályázatok is vannak, de 0%-os THM-el, részletre néhány áruházban is megveheted új készülékedet.

Hasznáj e-bookot, fizess elő újságokra online! Ezzel magunk ellen beszélünk, de mégsem: a Made in Pécs összes száma a megjelenés napjától letölthető, lapozgatható online.

E-számla. A papíralapú számlák leváltása kis lépés, de ezzel segítesz fát, energiát, ivóvizet (és költséget) spórolni a szolgáltatóknak, emellett hozzájárulsz a szén-dioxid és más, az üvegházhatásért felelős anyagok csökkentéséhez.

Ajándékutalvány. Felesleges dolgok vásárlása helyett ajándékozz szeretteidnek ajándékutalványt, amit arra válthat be, ami neki a legszükségesebb.

Nagy kiszerelés. Vásárláskor válassz mindig nagyobb kiszerelésű terméket, ezzel csökkentheted a csomagolóanyagok mennyiségét.

Kutyagumi! Tisztelt kutyatulajdonosok! Legyenek kedvesek összeszedni a kutyus után az ürüléket, ők semmiről nem tehetnek, nem miattuk kell kutyaszart kerülgetnünk lépten-nyomon.

Kis dolog, nagy dolog. Furcsa, hogy erről is kell beszélnünk, de se a kis dolgodat, se a nagy dolgodat ne végezd el közterületen. Vannak nyilvános wc-k, tessék azokat használni!

Menü. Ha a déli menüdet nem az étteremben fogyasztod el, hanem beviszed a munkahelyedre, vigyél magaddal dobozt, és ne kérj minden egyes alkalommal eldobható csomagolást.

Reklámanyagot ne! Tegyél a postaládádra egy kis matricát, amivel tudatod, hogy reklámanyagot nem látsz szívesen a postaládában. Ha sokan teszünk így, talán kevesebbet fognak nyomtatni a multik.

Ne égess! Ha kályhával fűtesz otthon, soha ne tegyél a tűzre műanyagot, ruhát és szemetet! Ezek nagyban szennyezik a levegőt, és ezeknek a cuccoknak nem a tűzben a helye.

Avar. A kerti munkák után ne égesd el a zöld hulladékot és az avart. A komposztálás lehetőségéről írtunk már ebben az összeállításban.

Flex. Helyi rendelet tiltja, hogy vasárnap zajos gépeket használj, úgymint, fűnyíró, flex, és ki tudja még mi minden. Ez azon túl, hogy nagyfokú zajszennyezés, zavarja a szomszédokat is a nyugodt pihenésben. 

Balkonkert. Van egy kis balkonod? Ültess fűszernövényeket, de akár paradicsomot vagy paprikát. Nagyszerű élmény saját termékeket fogyasztani.

Könyvtár. Járj könyvtárba, és kölcsönözz könyvet! Csak olyan könyveket vásárolj, amire feltétlenül szükséged van.

Napelem. Elsőre nagy befektetés, de idővel megtérül. Termelj áramot természetes módon!

Napelem park. Tudtad, hogy Pécsett van az ország egyik legnagyobb napelem parkja? A Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült 10 hektáros területen. Az erőmű nagyságát jól mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelem panelből áll, és évente 10,1 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül.  

Európa Zöld Fővárosa. Pécs többször is pályázott erre a kitüntető címre, eddig sikertelenül. Keresd te is az alkalmat, hogy mit tudsz hozzátenni szűkebb környezetedben ahhoz, hogy Pécs egyszer elnyerje ezt a szép címet.

Hőerőmű. Légy büszke arra, hogy a pécsi Hőerőmű nem fosszilis tüzelőanyagot használ. A tüzelőanyag-váltás mintegy 150.000 tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarítást eredményezett.

Mutass példát! Minden alkalom, amikor levesszük a fűtést, elzárjuk a csapot vagy nem kérünk egy ezredik nejlonzacskót a közértben, egyben ahhoz is hozzájárul, hogy gyermekeink és unokáink már könnyebben csinálják végig ugyanezt.

Vess füvet! Ültesd el a címlapunkra ragasztott tasakban lévő fűmagot. 100 négyzetcentimérrel máris megnövelted Pécs zöld felületeinek számát.  

zene
meszka
 
ételital
Teszteltük: Püspöki Magtár Kávézó
 
ételital
Teszteltük: Downtown Pécs