Dolgozó kutyák
Dolgozó kutyák
Happ Zsuzsa / 2020-09-24 lokál
Rengeteg olyan kutya él, akik – ugyanúgy, mint az emberek – nap, mint nap dolgoznak. Munkájuk, tudásuk, teherbírásuk hatalmas segítség az embernek. Ezeket a nagyszerű állatokat mutatjuk most be. 

Rendőrkutyák

Baranyában körülbelül húsz kutya teljesít szolgálatot a rendőrségnél, közülük tizenegyen Pécsett. A pécsi rendőrkutyák többsége német juhász, belga juhász vagy német juhász-belga juhász keverék, de egy német vizsla is van köztük. Feladatuk a nyomkövetés, kábítószerkeresés, szagazonosítás és robbanóanyag-keresés. A rendőrkutyák egyéves korukban, tesztelés után kerülnek az állományba, és a hozzájuk társított kutyavezetővel végzik el a szükséges tanfolyamokat. Általában kilenc évesen nyugdíjazzák őket, de nyugdíjas éveikben is a kutyavezetőjükkel maradnak.

Terápiás kutyák

Az ÉletHíd Segítő Kutya Alapítvány olyan kutyákat képez ki, akik gazdáikat segítik a mindennapokban. A kutya alkalmasságát a természete és a képességei döntik el, de ideális esetben a kutyák képzése már nyolchetes korukban megkezdődik. A segítő kutyák a fogyatékossággal élő személyeknek nagyobb önállóságot biztosítanak, ami által erősödik az önbizalmuk. Az alapítvány saját terápiás kutyáit sokan ismerik, velük óvodákban, iskolákban, idősek otthonában és saját telephelyükön is végeznek terápiát.

Facebook.com/elethid

Mentőkutyák

A Pécsi Mentőkutyás Egyesület jelenleg hét kutyával dolgozik. Az egyesület felajánlásokból működik, tagjai önkéntesként lépnek szolgálatba a kutyákkal, amikor szükség van rájuk. Rendszeresen keresik meg őket eltűnt vagy eltévedt személyek felkutatásával, ebben a hatóságokkal is együttműködnek. A kutyák 20-30 perc alatt kutatnak át egy kb. 4 hektáros területet, az idő pedig rendkívül fontos tényező ezekben a helyzetekben. Két kutyájuk rendelkezik romkutató vizsgával is, és a mentőkutyások folyamatosan tréningeznek, tanulnak.

Facebook.com/pecsimentokutyak

Őrző-védő kutyák

A Syrius Kutyaiskolában őrző-védő kutyákat is képeznek. A kezdő, játékosabb jellegű kiképzésre minden olyan fajta alkalmas, amelyik kellő zsákmányszerző ösztönnel rendelkezik, és ezek a foglalkozások már egészen fiatal kortól, fogváltást követően elkezdhetők. Az ezt követő, kifejezetten őrző-védő célú képzés már felnőtt, előképzett kutyákkal történik, ahol személyvédelemre, területvédelemre, egyéb speciális őrző-védő feladatokra képezik ki őket. Ennél a képzésnél a fajta alkalmasságán kívül rendkívül fontos, hogy a kutyát a gazda kontroll alatt tartsa.

www.syriuskutyaiskola.hu

Vakvezető kutya

Géniusznak hívják Sziva Dániel két és fél éves fekete labrador kutyáját (képünkön), aki fél éve segíti vakvezető kutyaként a PTE KTK hallgatóját. Dani számára a közlekedés a kutyával sokkal egyszerűbb és gyorsabb, valamint az emberekkel is sokkal könnyebb így kapcsolatot teremtenie. Géniusz a jogszabályok értelmében mindenhova bemehet, az egyetemre is bejár gazdájával. Talán sokan nem tudják, de fontos szabály, hogy amikor a vakvezető kutyán hám van – vagyis dolgozik –, akkor semmiképp ne simogassák, ne zavarják a munkában.

 

 

 

lokál
Márciusban Pécsett szakmázik a HR világ színe-java
 
ételital
Gasztrobarangolások Baranyában
 
zene
Kozmikus nyárzáró bulit visz Orfűre a Telekom Electronic Beats