Aktívan a pihenők mentén
Aktívan a pihenők mentén
Bite Orsi / 2021-03-01 lokál
Ha erdei várostörténeti sétára vágyunk, muszáj felmenni a Mecsekre, hiszen a város felett húzódó turistautak számos jelentős személynek és persze családtagjaiknak állítanak emléket.

Rövid sétánk a Tettyéről indul. A Semiramis mellett felfelé 122 lépcsőfokot küzdünk le, hogy elérjük első állomásunkat, amely a Balázs-pihenő. Ez az esőbeálló a későbbiekhez viszonyítva kifejezetten fiatal építmény, a 2003-ban elhunyt Balázs József erdésznek állít emléket. Az első kaptató igencsak szuszogós, de a kilátásért megéri az út. Innen a zöld négyzeten az Ilonka-pihenő felé vesszük utunkat, melynek hét fehér oszlopa már messziről kitűnik az erdő fái közül.

Ezt a pihenőt dr. Kenessey Aladár sebész építtette 1934-ben, nevét felesége, Szántó Ilonka után kapta. Innen bő egy kilométert haladunk enyhén emelkedve, mígnem elérünk a piros és a sárga háromszög kereszteződéséhez, a Roboz-pihenőhöz. Három ismert turistaút is találkozik itt: a Mecsek első turistaútja, a Kardos-út, a Misinára vezető Bánffay Simon út és a Dömörkapuig kiépített Balog Károly út. Ez a pihenő Roboz Imre emlékére épült, szintén 1934-ben. A piros jelzést becélozva haladunk, az Állatkertet a Dömörkapu irányába elhagyva a Szaniszló-pihenő felé, melyet Mócs Szaniszló ciszterci szerzetes és tanár tiszteletére emelt a Mecsek Egyesület még 1905-ben. Innen már csak egy nagyobb lépés a Dömörkapui buszforduló, a kisvasút végállomása, ahol Ptacek Viktor, az MNB pécsi fiókjának egykori igazgatója kapott emlékhelyet 1928-ban. Ez talán az egyik legismertebb az összes pihenő közül, hiszen rengeteg túraútvonal kezdő- és végpontja is egyben. Az egykori Vidámpark mellett elhaladva jutunk az illatos fenyvesen át a Flóra-pihenőig (nagy képünkön). Itt 1894-ben még menedékház állt, amit egy 1909-es vihar rombolt le, majd két évvel később Hamerli József építtetett kő alapra a maihoz hasonló kilátót és amelyet édesanyja után, Flóra-pihenőnek nevezett el. Miután kigyönyörködtük magunkat a csodás panorámában, megkezdjük ereszkedésünket a város felé. A Tettye felé vezető Irma úton haladunk el a Lenkei-pihenő mellett, amely Lenkei Károly újságíró és a Mecsek Egyesület örökös tagjának emlékére készült 1934-ben. Tovább ereszkedve visszaérünk sétánk kezdőpontjára, a Tettyére. Egészségünkre!

(Fotók: onedoor.hu)

lokál
Példaképp 1. – A gazdaságban is vannak példaképek
 
lokál
Pécsen innen, Dubai-on túl
 
film
Az igazság