A nemzetköziesedés nem áll meg
A nemzetköziesedés nem áll meg
promo / 2020-11-06 lokál
A PTE közel megduplázta a Pécsett tanuló külföldi diákok számát, aminek komoly pozitív hatása van a helyi gazdaságra és kultúrára is. Erről, és a járvány hatásairól is beszélgettünk Dr. Tarrósy Istvánnal, az egyetem nemzetközi igazgatójával.

Az elmúlt években egyre több külföldi diákot látni Pécsett. Hogyan változott a számuk?

2015-ben, amikor stratégiai fontosságúvá emeltük ezt az ügyet, nagyjából 2400 külföldi diákunk volt, akik többségében az orvosi képzéseken tanultak. Ma már közel ötezer külföldi hallgató jár a PTE-re, ráadásul a két szám közti különbség szinte kizárólag a nem-orvosi szakokon tanul.

Szembeötlő a külföldiek jelenléte az éttermek, bárok teraszain. Mit lehet tudni a hallgatók gazdasági hatásáról?

A külföldi hallgatók most már ugyanakkora bevételt jelentenek az egyetemnek, mint a magyarok, és a gazdasági hatásuk nem áll meg itt. Éves szinten, a megyei GDP 1%-át az ő költéseiknek köszönhetjük. Ráadásul nem csak a meglévő szolgáltatásokat veszik igénybe, hanem motiválják is a helyi gazdaságot arra, hogy az ő igényeiknek megfelelő minőségű és fajtájú szolgáltatásokat és termékeket fejlesszenek.

Hogyan hatott erre a koronavírus, és ennek tükrében milyen fejlődési lehetőséget lát az egyetem?

Röviden: töretlent. 2019 óta veszünk részt az EU egyik kiemelt projektjében, az EDUC – European Digital UniverCity szövetségben, ahol 5 európai partnerünkkel együttműködve közös virtuális kampuszt „építünk”. Emellett pedig zajlik a következő időszakra vonatkozó nemzetköziesítési stratégia előkészítése, aminek a két szervezőelve a minőség és a fenntarthatóság lesz.

lokál
Eximó Jégrém: Garázsmenet
 
súgó
Kodály Aperitif
 
ételital
Vegetáriánus étterem nyílt a belvárosban