111 pécsi remekmű
111 pécsi remekmű
szerk / 2017-04-27 lokál
111 éve született Victor Vasarely világhírű festőművész, Pécs szülötte. Az évforduló kapcsán úgy döntöttünk, összeszedünk 111 pécsi művészeti alkotást, amit mindenkinek látnia kell, illetve olyanokat is, melyek elválaszthatatlan részei a városnak. Képzőművészet, szobrászat, grafika, graffiti, építészet – tartsatok velünk a felbecsülhetetlen értékek pécsi birodalmába!

Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus

A Csontváry Múzeum már önmagában világszám, nem is adjuk senkinek, hiába az igyekezet! Az 1907-ben készült Magányos cédrust a világ minden táján ismerik, mi pedig örülünk, hogy akár minden nap meg is nézhetjük.  

Csontváry Kosztka Tivadar: Az Olajfák hegye Jeruzsálemben

A Csontváry-múzeumban külön terembe kerültek az életmű Szentföldön készült alkotásai, köztük ez az 1905-ben készült remekmű is.

Csontváry Kosztka Tivadar: Castellammare di Stabia

A különleges festmény az alkotó 1900-as évek legelején tett utazásai – Hortobágy, Szigetvár, Mostar, Jajce, Castellammare di Stabia, Taormina – során készült 1902-ben, és természetesen látható a Csontváry-múzeumban.

Jel-szobor

A Pálos-templom közelében áll Victor Vasarely szobra, ami Pécs egyik jelképe. A szobrot 1977-ben állították, 2006-ban teljesen felújították.

A Pécsi Est Café freskója

A Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának parafrázisát Gróf Balázs készítette. Zseniális!

A Mecseki Láthatatlanok emlékműve

Pécs legújabb köztéri alkotása a Tettyén áll. Kuti László szobrászművész alkotását 2016 novemberében adták át.

Aradi vértanúk útja

A 13 aradi vértanút ábrázoló alkotások 1991 és 1997 között készültek. Alkotók: Trischler Ferenc (Damjanich János, Knézich Károly, Leiningen Westerburg Károly gróf, Poeltenberg Ernő), Rigó István (Dessewffy Arisztid, Vécsey Károly gróf), Rétfalvi Sándor (Lázár Vilmos, Nagy Sándor József), Sütő Ferenc (Török Ignác), Kolozsi Tibor (Kiss Ernő), Nádor Edina (Lahner György), Bencsik István (Schweidel József), Böszörményi István (Aulich Lajos).

A Zsolnay-emlékmű

A Szabadság út elején álló Zsolnay-szobor közadakozásból épült 1907-ben. A szobor főalakját Horvay János készítette, a körülötte ülő öt mellékalakot Apáti Abt Sándor alkotta. Az ötszögű talapzatot Schulek Frigyes tervezte. A szobrot 2007-ben teljeskörűen felújították. 

Csontváry szobor

A Csontváry Múzeummal szemben áll a festőművész szobra, amit Kerényi Jenő tervezett. A szobrot 1979-ben állították fel. Érdekesség, hogy a szobrászművész Csontváry: Önarcképe alapján formázta meg a szobrot, és azáltal, hogy a festőművész az önarcképét tükörből festette, Csontváry balkezes lett a képen, és így a szobron is.

Balett

Kígyós Sándor 1978-ban állított szobra a Szent István téren áll, majdnem szemben a Székesegyházzal. A két hullámzó lemezből felépített plasztikát az akkori Pécsi Nyári Színház rendezvényeihez kapcsolódó, Fiatal pécsi képzőművészek szabadtéri bemutatóján állították fel.

Keltaur

A Keltaur-szobor elhelyezkedése nem mindennapi. Az északi városfal egyik kiugró szegletében látható az egy lábon álló oroszlán-ló testű, emberfejű lény bronz szobra, ami Palotás József alkotása. 2007-ben adták át.   

Janus Pannonius szobor

A Barbakán-kertben áll Borsos Miklós bronzszobra, amit 1972-ben, a költő halálának ötszázadik évfordulóján állítottak fel. 

Ady Endre szobor

Sajnos nagyon eldugott helyen áll Melocco Miklós Ady-szobra. A Barbakán kert észak-nyugati részén állították fel a szobrot 1977-ben, a költő századik születésnapjára emlékezve. A carrarai márványból készült alkotásnak jobb helyet is el tudnánk képzelni.

37 négyzetméter

Uránvárosban, a Mecsek Áruház előtt áll ez az alkotás, a mi egy másfél szobás panellakást ábrázol. A mű a Dél-Dunántúli Építész Kamara szervezte Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat nyertes alkotása. Palatinus Dóra és Makra Zoltán munkája, 2011-ben adták át.

Játszó gyerekek

Bármennyire is eldugott helyen van, de nekünk az egyik kedvenc pécsi köztéri szobrunk Laborcz Ferenc 1964-ben átadott alkotása, ami Uránvárosban, a Kőrösi Csoma Sándor utcában látható. Eredetileg vízzel teli medencében állt az alkotás, de víznek se híre, sem hamva már jó ideje, ám a szobor még így is nagyon mutatós. 

Kőrösi Csoma Sándor szobra

Uránvárosban, az Esztergár Lajos úton áll Antal Károly Kőrösi Csoma Sándort ábrázoló nagyméretű bronzszobra, ami az Ázsia-utazó Kőrösit ábrázolja egy tibeti jakon ülve.

Ércbányász

1965-ben állították fel id. Kalló Viktor monumentális szobrát, ami az egykori Mecseki Ércbányász Vállalat irodaháza előtt áll.

Assisi Szent Ferenc szobra

Ikonikus szobor a Ferencesek utcájában, a Ferencesek templomával szemben. A kezében galambot tartó Assisi Szent Ferenc Bársony György szobrászművész munkája 1939-ből, a talapzatánál álló kutat 1942-ben állították fel.  

Szent György és a sárkány

Az Esze Tamás utcában, az August Senoa Horvát Klub épületének homlokzati fülkéjében látható Lóránt Zsuzsanna fából faragott, színezett szobra.

TV-torony

Minden pécsi szíve megdobban, amikor hazafelé tartva a város felé először meglátja a TV-tornyot a távolból, ami 44 éve része a pécsi látképnek.

Gázi Kászim pasa dzsámija

A Széchenyi téri dzsámi a 16. században épült, vélhetően a korábban ott állt templom köveiből. Tetőszerkezetét és egyes részeit többször átalakították az évszázadok során, nemrég teljes felújításon esett át.

A pécsi „vasalóház”

Természetesen a New York-i vasalóházhoz képest kisebb, nekünk mégis nagy kedvencünk az épület, ami a Perczel-Munkácsy sarkon áll. Külön figyelmet érdemel a lemezfedéses manzárdtető és az épületben működő patika, ahol több festmény között egy Fehér László kép is díszíti az egyik falat.

Lakits Villa

A Szabadság utca 34. szám alatt álló közel 150 éves épület néhány évvel ezelőtt végre új életre kelt, és a romos villából elegáns irodaház lett. Bár minden értékes épülettel hasonló történne.

Székesegyház

A Szent Péter és Szent Pál Székesegyház alapjai a 11. században készültek. A dóm négy tornya Pécs ikonikus jelképe.

Slauch-Ház

A Sipőcz István patikájának egykor otthont adó épület a város lakóépületeinek egyik legszebbje, az Apáca utca sarkán látható. Érdemes a földszintnél magasabbra nézni és elképzelni a tetőtéri lakásokból nyíló kilátást.

Nick Udvar

Zsolnay Vilmos építtette a 19. század végén a pécsi bazár épületét, amelynek fedett passzázsán át a Király utcáról átsétálhatunk a Széchenyi térre. A kapu felett a Bazár feliratot, az udvarban pedig a Nick Galériát is érdemes megnézni.

Apolló mozi

A szecessziós épület arról is híres, hogy az ország első olyan épülete, amit eredetileg is mozinak terveztek és építettek az 1910-es években, és az ország első vidéki hangosfilmszínháza nyílt meg itt 1912-ben.

A vasútállomás épülete

Az 1898-1900 között épült állomásépület az eredeti kialakításhoz képest sokat változott az idők során, de a nemrégiben történt felújításkor igyekeztek minél inkább visszaállítani a tervek szerinti állapotát.

Slauch-villatelep

Slauch Imre egykori pécsi építési vállalkozó nevéhez fűződnek a belvárosi villaépületek (Szabadság út-Gizella utca), amelyek egy része jelentős átalakításon esett át, más részük viszont őrzi a neoreneszánsz stílust, amelyben épült.

A Vasváry-ház homlokzata

Elcsépelt frázis, de Pécsett tényleg érdemes felemelt fejjel mászkálni, és nézni, milyen kincsek bújnak meg a magasban. A Király utcán található Vasváry-ház homlokzata igazi kincsesbánya a szemnek, érdemes néhány percre megállni és gyönyörködni benne. A két szélső ablak között lévő nagyméretű, domborműves fali-táblaképek 1893-ban készültek. Tervezőjük a Zsolnay-gyár művészeti vezetője, Sikorski Tádé volt. 

Kodály Központ

A Pécs2010 programban épült rendezvényközpont nemcsak kiváló akusztikájú koncertterméről híres, hanem építészetileg is méltán elismert komplexum.

A Bóbita Bábszínház épülete

A Zsolnay Negyedben található épület néhány évtizeddel ezelőtt DoZso néven vonult be a rocktörténelembe, mint megannyi legendás koncert helyszíne. Napjainkban a felújítást követően funkciója megváltozott, az épület viszont csodaszép lett.

Palatinus szálló

1915-ben a szecessziós stílusú épületben nyílt meg a Pannonia Grand Hotel. Bálterme a város legrangosabb eseményeinek volt a helyszíne sokáig, homlokzata pedig mit sem veszített szépségéből. A Palatinus épülete nélkül el sem tudnánk képzelni a Király utcát.

Nádor Szálló

Közel 30 éve áll üresen a Széchenyi téren az egyik legpatinásabb szállodaépület. Volt már terv a felújításra, legendák keringtek arról, hogy a tetőtéri luxuslakosztályban akár Madonna is megszállhatna majd. Jelenleg a földszinten galéria üzemel, a felsőbb szintek felújítását pedig kitartóan várjuk.

A Bóbita Bábszínház egykori épülete

A több mint száz éves, Mária utcai belvárosi épületben működött egykor az I. Pécsi Jótékony Nőegylet, később a Városi Művelődési Ház, még később pedig a Bóbita Bábszínház. A kupolás épület mielőbbi felújításra szorul és nagyon reméljük, hogy meg is kapja.

Csukás-Ház

Az eredeti homlokzatrész felett olvasható a felirat: Bútor raktár, Első pécsi bútor-ajtó és ablakgyár. Hoffmann Károly bútorgyáros volt az építtető, az épületet 1781-ben adták át. Bár néhány évvel ezelőtt átalakították, az eredeti, Zsolnay kerámiákkal díszített portált megőrizték. A Csukás-Ház a Perczel Miklós utca 14. szám alatt látható.

Az egykori Scholz Vendéglő épülete

A Havi-hegyi út elején álló egykori vendéglő épületében ma a Semiramis Garden Panoráma működik, ahol a kertben tekintélyes gesztenyefák alatt hűsölhetünk. Bár a felújításoknak sajnos áldozatul esett néhány fontos stíluselem, az épület eredeti szépsége még mindig sejthető.

Zsolnay Mauzóleum

A Zsolnay család temetkezési helye néhány éve újra látogatható. Nem is győzzük felsorolni a különlegességeket, a lépcsősortól a kerítésen át a különleges akusztikáig. A szemfüles látogatók pedig a néhány, a többihez képest 90 fokkal elfordított csempét is megkereshetik a belső falfelületeken.

Az István-akna épületei

1925-ben épült a bányatelep, ami akkoriban az egyik legmodernebbnek számított Európában. Az épületben a bánya bezárása után egy ideig művésztelep működött. Az épület tíz éve magántulajdonban van, tulajdonosa egykor fejlesztési szándékkal vásárolta meg. Sajnos jelenleg egyre romló, életveszélyes állapotban van, pedig jobb sorsot érdemelne.

Forbát-villa

Bauhaus épületek nem maradhatnak ki összeállításunkból, melyek közül a Pálos dűlő 4. szám alatt álló „fecskefészknek” is nevezett épület fontos építészeti emlék. Forbát Alfréd tervei alapján épült 1937-ben, 1960-61-ben kibővítették.

Pacsirta utca 29.

Újabb Bauhaus-emlék. Az épületet Erns Mittag, Fodor Etel férje tervezte. Itt éltek 1936-tól 1938-ig, első gyermekük is itt született. Érdekesség: a házat ténylegesen Mittag tervezte, de Forbát nevén lehetett csak engedélyeztetni.

Surányi Miklós utca 18.

Molnár Farkas – aki szintén egy Bauhaus művész – egyetlen pécsi háza. Egy ismert zenetanárnak tervezte az épületet, melyen még ma is látható egy hatalmas violinkulcs. A ház 1940-ben készült el. 

Barokk Pavilon

A nyugati várfalsétányon áll a nyolcszögletű, csúcsos manzárdtetővel koronázott, kétszintes Barokk Pavilon, amit 1818-ban említ először történeti forrás. A N-Eozin Grillteraszon ücsörögve ma is lehet gyönyörködni az épületben.

A Püspöki nyári palota romjai

Szatmári György püspök 1505-1520 között vadaskertje közepén építtette fel reneszánsz nyári nyaralóját, aminek maradványai a Tettyén még ma is láthatók. Az épületet a 16. században a törökök derviskolostornak használták.

Gulácsy Lajos: Az ópiumszívó álma

Az 1913-1918 között készült festmény a Modern Magyar Képtárban látható. Az alkotás a művész kiemelkedően gazdag képzeletvilágának lenyomata.

Keserü Ilona: Nyolcas kép

A pécsi festőművész 1966-ban készült festményét a Modern Magyar Képtárban lehet megcsodálni. A kiállításon a pécsi művészeti egyetemi képzés megteremtőinek – Bencsik István, Keserü Ilona, Rétfalvi Sándor, Konkoly Gyula – egy-egy alkotása is megcsodálható.

Victor Vasarely: ZEBRA

A művész 1938-ban készült egyik legismertebb műve, a Zebra gyapjú faliszőnyeg változata megcsodálható a Vasarely-múzeumban.

Victor Vasarely: CHEYT-PYR

Vasarely az ötvenes évek közepén készített, intenzív optikai illúziókat keltő, fekete-fehér op-art festményei által lett világhírű. A Vasarely-múzeum sajátossága, hogy számos alkotással rendelkezik e korszakból, de fő művek láthatók a kiállításon a művész hatvanas, hetvenes éveire jellemző, színessé váló korszakából is, mint ez az ajánlott alkotás is.

Kacsás kút

Az 1906-ban Milánóban rendezett világkiállításra a pécsi Zsolnay-gyár eozinos csempéivel és márványlapokkal borított díszteremmel készült, amely a magyar pavilon leglátványosabb részének számított. A pavilon közepén állt a szecessziós kerámiaművészet egyik kiemelkedő alkotása, a víztükör fölé emelkedő, kör alakú talapzaton álló díszkút, amelyet fémes fényű, eozinos mázzal bevont vadkacsafigurák ékesítettek. A kútból később több változat készült, az egyik fennmaradt példány – restaurált változatban – ma a Zsolnay Múzeum egyik legszebb látványossága.

Szökröny

A dél-dunántúli területen jellemző „szökröny”, az ácsolt láda magyarországi használatáról már a 13. század végétől vannak adatok. A Néprajzi Múzeumban megcsodálható.

Szántalpas hombár

A pécsi Néprajzi Múzeum udvara eredeti gazdasági épületekkel és eszközökkel egyfajta „mini skanzenként” fogadja a látogatókat. A baranyai népi építészet jellegzetes talpas építkezésének egy szeletét mutatja be a zsúptetős talpas kamra és az egykor gabonatárolásra használt szántalpas hombár.

Marcus Aurelius császár (Kr. u. 161–180) bronzportréja

A Sopianae-kiállításon (Káptalan utca 4.) látható portré a császárok istenként való tiszteletét mutatja.

2. századi halotti kocsi (rekonstrukció)

A Sopianae-kiállításon érdekes még a 2. századi halotti kocsi, amelynek egyes darabjait Kiss Attila találta meg Kozármislenyben. Rajzon rekonstruálta a kocsi szerkezeti elemeit, majd ezt a munkát folytatta dr. Visy Zsolt régész, végül a modellt Varga Péter építette fel.

A Komlosaurus carbonis lábnyoma

A mecseki dinoszaurusz lábnyomának 200 millió éves pozitív lenyomata a Karolina-völgyi kőszénbányából származik. A Természettudományi Múzeumban látható.

Pécs 100 koronás pénztárjegyének tervezete

Az 1919. december 27-én kiírt pályázatra „Kék-sárga” jeligével Gábor Jenő festőművész nyújtotta be ezt a tervezetet, ami a Várostörténeti Múzeumban látható.

Deák Ferenc tajtékpipája

A „haza bölcsének” pipája igazi kuriózum, amit a Várostörténeti Múzeumban láthatunk.

Mecseki Gyógyitóka-kulacs

1933-ban a pécsi Idegenforgalmi Hivatal a városnak hírnevet szerző különlegességekre hirdetett pályázatot. A zsűri tetszését Geiger Kálmán „Mecseki Gyógyitóka” nevű italspecialitása nyerte el. A palackokat a Zsolnay-gyár készítette 0,5, 1 és 3 dl-es méretben. A kék-sárga zsinórral ellátott, lapos, kulacs formájú edény előoldalán az ital feliratát tartalmazó grafika, hátoldalán Pécs város 1780-ban – a szabad királyi városi rang elnyerésekor kapott – címeres pecsétképe látható.

Gebauer falfestmény az Apolló moziban

Gebauer Ernő festőművész falfestménye szépen felújítva látható az Apolló moziban. Az alkotás gondozásáért hálával tartozunk a mozi vezetőségének.

Hunyadi János lovasszobra

Ikonikus pécsi szobor a Széchenyi téren. A hatalmas bronz lovas szobrot 1956. augusztusában avatták fel a nagy törökverő halálának 500. évfordulója alkalmából. A szobrot Pátzay Pál alkotta.

Szentháromság szobor

A Hunyadi szoborral és a Dzsámival alkot megbonthatatlan egységet a Széchenyi téren a Szentháromság szobor. Első változatát 1714-ben emelték a Pécsett is pusztító pestisjárvány és annak áldozatainak emlékére. Több változat után a ma is látható szobrot 1908-ban állították fel, ami Kiss György szobrászművész alkotása. 

Liszt Ferenc szobra

A Székesegyház tőszomszédságában, a Püspöki Palota álerkélyén látható Liszt Ferenc szobra, amit Varga Imre alkotott 1983-ban. A zseniálisan kidolgozott mű a zeneszerző 1846. októberi pécsi látogatásának és koncertjének állít emléket.

Gyugyi-gyűjtemény

Dr. Gyugyi László felbecsülhetetlen értékű Zsolnay-gyűjteményéből egy darabot kiemelni nem lehet és nem is érdemes, a kiállítás összes darabja gyöngyszem és ezer százalékosan pécsi.

A Siklósi úti felüljáró pillérei

A Siklósi úti felüljáró betonpilléreire pingált alakok nagyon szépek, kreatívak, feldobják a szürke betonrengeteget. Street-art a javából.

Az egykori Varázskert panellényei

A Király utca végén található parkoló – egykor a Varázskert üzemelt itt – keleti tűzfalára festett, vidámságot árasztó panellényei nélkül ez a terület ma már elképzelhetetlen. Ez is street-art remekmű. 

A Csinos Presszó oldalfala

Tavaly október 23-án készült el az a hatalmas és nagyon szép falfestmény, ami a Csinos Presszó oldalfalán kapott helyet, és az 1956-os emlékév alkalmából készült. A falfestményt Balogh Attila készítette.

Mária utcai falfestmény

A Mária utca egyik ütött-kopott tűzfalát évek óta egy hatalmas, jópofa falfestmény díszíti, ami kétségkívül feldobja a környezetét.  

Another brick in the wall

A Tímár utca egyik téglafalára felírt Pink Floyd idézet annyira vicces, hogy már-már műalkotás. 

Perczel utcai kolibri

Lehetetlen megunni a Perczel utca egyik falára felfújt fekete-fehér kolibrit, ami már az utcakép részévé vált.

Tüke-kút

A Capri cukrászda teraszáról kiválóan megcsodálhatjuk Fürtös György alkotását. A díszkút a Zsolnay-gyárban készült, Zsolnay Vilmos születésének százhetvenedik, és a Zsolnay Porcelángyár alapításának 145. évfordulója alkalmából állították majd’ 20 éve.

Niké-szobor

Makrisz Agamemnon alkotása Pécs egyik szimbóluma, amit 1975 áprilisában avattak fel.

Francia emlékmű

A Szőlő utcában álló emlékművet 1908-ban avatták fel, ami Pilch Andor munkája. Felállításának értelmi szerzője és megvalósításának legfőbb mozgatórugója Zsolnay Miklós volt. A napóleoni háborúk idején tábori főkórház volt Pécsett 1809-1810 között, ahol több mint kétezer katonát ápoltak a város létesítményeiben.

Zsolnay-kút

A Munkácsy utca elején álló ikonikus kutat Zsolnay Miklós ajándékozta Pécs városának Zsolnay Vilmos halálának 100. évfordulójára. Az alkotás 1912-ben készült, és 1930-ban állították fel.

A PAB-székház szökőkútja

MTA-székház néven talán többen ismerik az épületet. A kertjében álló szökőkút lélegzetelállítóan gyönyörű, a herkulesfürdői kút mintájára készült, anyaga mázas kerámia, amit a Zsolnay-gyárban készítettek. 

Napóra-sgraffito

A PTE Bölcsészettudományi Karának déli homlokzatán látható ez a sokak által ismert és kedvelt sgraffito (karcolt faldíszítés). Az alkotás Kelle Sándor 1963-as alkotása.

Angyalos címer

A Főposta főbejárata felett látható csodálatos címer Apáti Abt Sándor 1904-ben felavatott alkotása.

Villamos dombormű 

A Színház téri Corso Bistro bejárata fölött látható a pécsi villamosnak emléket állító dombormű, ami Fürtös György alkotása.

Leonardo da Vinci szobra

A Nagy Lajos Gimnázium előtt áll a szobor. Baksa Soós György alkotását 1958-ban állították fel. A mészkőből készül alkotás mintájául a Torinóban őrzött 1493 körüli Leonardo önarckép szolgált. 

Pro Patria 1941-45

Az Esze Tamás utca és a Klimó György utca sarkán áll egy északkelet felé döntött obeliszk. A fekete gránit anyagú emlékmű Rieger Tibor alkotása, amely a második világháború áldozatainak állít emléket.

Kosárlabdázó nő

A sportcsarnok előtt áll ez a szobor, melyet a 67-szeres válogatott, tragikus balesetben elhunyt kosárlabdázó, Horváth Judit emlékére állítottak 2004-ben. A mű Rigó István alkotása.

1956-os emlékmű

A 48-as téren áll Farkas Ádám 1996-ban felavatott emlékműve. A vörös márványlapon álló hatalmas fekete márványoszlop oldalát golyó lyuggatta. Ez, és az eltört oszlop együttesen a megbukott forradalomra emlékeztet.

Roma holokauszt emlékmű

A Búza tér déli részén áll Horváth Zoltán Jenő 2005-ben felavatott alkotása. Az emlékmű minden oldalán domborműjelenetek láthatók, melyek túlélők elmondásai alapján készültek.

Szepessy Ignác szobra

A Székesegyház előtt álló szobor az egykori pécsi püspököt ábrázolja. Szepessy alakjának megörökítéséért a pécsi polgárok tettek lépéseket 1872-ben, majd a Kiss György szobrászművész által elkészített szobrot 1893-ban fel is avatták. 

Bacchanália

Rétfalvi Sándor 2003-ban felállított bronz szobra a Kálvária sétányon, a Somogyi Pincészet előtt áll, hűen kifejezve, hogy Pécs már évezredek óta a szőlő és a bor városa.

Schaár Erzsébet: Utca

A Káptalan utca 5-ben helyezték el 1991-ben Schaár Erzsébet sokalakos kompozícióját, az 1975-ben a svájci Luzernben kiállított  – eredetileg hungarocellből készült – installáció rekonstrukcióját. Schaár művészetének ez az összefoglaló jellegű fő műve.

A Zsolnay Múzeum kapudísze

Zsolnay Múzeum kapuja felett látható Szűz Mária szobor eredetije a 18. sz. közepén készült, az 1950-es években Palkovics Lajos restaurálta, és egészítette ki.

Szent István király szobor

A Modern Magyar Képtár Papnövelde utcai épületébe vezető út elején, az udvari épület déli falfülkéjében látható ez a kisméretű, meglehetősen magasan elhelyezett aranyozott mázas pirogránit szobor szemet gyönyörködtető alkotás. 1898 körül készült a Zsolnay-gyárban, és 1935-ben helyezték el itt.

Millenniumi díszkapu

Rétfalvi Sándor munkája a Székesegyház déli kapuján látható, 2000-ben avatták fel. Az alkotás egy háromtonnás bronz szőlőtőke, aprólékosan kidolgozva. 

Pénelopé

A Múzeum Galéria (Káptalan utca 5.) kertjében álló alkotások mindegyike remekmű, mi mégis Bencsik István 1999-es alkotását választottuk, mégpedig a története miatt. A rendszerváltáskor, a valamikori pártbizottság székháza előtt álló Lenin-szobrot el akarták távolítani. A „szobordöntögetőket” „a szobor, mint műalkotás védelmezői” közelharcban akadályozták meg.
Emiatt a város szakszerűen távolíttatta el azt. Bencsik válaszként, „szimbolikus gesztusként” ajándékozta a városnak ezt az alkotást, ami sokáig a József Attila, Rét utca sarkán állt, csak később helyezték át mostani helyére.

Magyarországról elűzött németek emlékműve

A Baranya megyében élő németeket összefogó Lenau Ház udvarán (Munkácsy Mihály utca 8.) emlékeztet a bronz szobor a lakóhelyükről elüldözött németekre, akik vándorbottal, kis motyójukkal kezükben voltak kénytelenek elhagyni otthonukat. Trischler Ferenc munkáját 1997-ben avatták fel.

Bóbics Diána festménye az Eleven falán

Az Eleven bor&tapas falán látható Bóbics Diána festőművész hatalmas méretű alkotása, ami a borozgatáshoz fantasztikus hátteret biztosít.

Mahatma Gandhi szobra

Az egyetem botanikus kertében álló Gandhi mellszobrot Ram Vanji Sutar alkotta, és 2014-ben avatták fel az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja születésének 145. évfordulója alkalmából.

Színház

A Pécsi Nemzeti Színház pénztára felett látható Schrammel Imre 1986-ban készült pirogránit domborműve. A színház teljes körű renoválásakor került fel a homlokzatra ez a 76 négyzetméteres, monumentális mű.

Zsidó mártírok emlékműve

2010-ben állították fel a vasútállomás délnyugati részén Illa Gábor alkotását, a legközelebb álló vágány mellett. A helyválasztást az indokolta, hogy az elhurcoltak innen vetettek utolsó pillantást szűkebb hazájukra. A szobor egy vagont jelképez, amelyben öttagú csoport sziluettje látszik.

Delfines szökőkút

A Király utca 36. hangulatos belső udvara rejti ezt a kedves kis szökőkutat. Annyit tudni róla, hogy a Zsolnay-gyárban készült. 

Önmagadba zárva

A volt Pécsi Kisgaléria kertjében áll Mosonyi Tamás 2003-as szobra három másik alkotással együtt. Nekünk ez az itteni kedvencünk, azért ez szerepel összeállításunkban.

Napbanéző

A régi Olympia étterem lépcsőfeljárójától balra található Borsos Miklós 1960-ban készült szobra.

Barbár emlék

Martyn Ferenc alkotása a Káptalan utcai Martyn-ház előtt látható. A szobrot 1989-ben avatták fel.

Napóra

Farkas László alkotása eredetileg a Vidámpark bejáratának közvetlen közelében állt. 2014 óta pedig a Művészeti Gimnázium udvarában látható, méltó helyen, hiszen a művész itt tanított.  

A PTE-BTK díszkapuja

Trischler Ferenc 1993-ban felavatott díszkapujának érdekessége, hogy híres emberek mini szobrai láthatók rajta.

Erzsébet királyné mellszobra  

A POTE kertjében áll Erzsébet királyné mellszobra, Stróbl Alajos szobrának másolata, amit 2008-ban avattak. Az Erzsébet Tudományegyetem (a PTE elődje) névadójáról sokáig nem volt köztéri alkotás Pécsett.

Béke-kapu

Kovácstelepen, a Béke-parkban állnak Szatyor Győző gyönyörű faszobrai, melyek közül a Béke-kapu gyönyörű alkotás.

Gyümölcsmadonnák

A Konzum északi és déli sarkán látható Fürtös György alkotása, amit 1981-ben adtak át. A köznyelv csak nagy keblű hölgyekként ismeri a műveket, ami valójában alma-körte hajú, dinnyekeblű nőket ábrázol. Innen kapta a nevét a nagy mű. 

Család

Bencsik István alkotása a Jurisics Miklós utcában látható, a PTE Hunyor Vendégháza előtt. Egyes forrásokban „Kód” a szoboregyüttes neve. Az alkotást 2000-ben megrongálták, de újrafaragott példányát 2003-ban állították fel újra.

Sarok-kút

Gellér B. István 1992-es alkotása a Király-Kazinczy utca sarkán látható. A kút működik, szívesen isznak belőle turisták és helybéliek egyaránt.

Tragédia-Komédia

Ez a címe a Színház téren lévő két szökőkút szélén látható szobornak. A művek Rétfalvi Sándort dicsérik, 1992-ben adták át őket.

Mártírhalált halt zsidó gyerekek emlékműve

Az 1944-ben Pécsről elhurcolt és mártírhalált halt gyermekek emlékére készült szobrot Gellér B. István készítette, 1999-ben adták át. A Zsinagóga közelében, a Fürdő utcában látható.

Havihegyi Feszület

Pécs egyik szimbólumaként is tekinthetünk a havihegyi feszületre, annyira hozzátartozik a városképhez. Az eredeti szobrot Kiss György 1852-ben készítette, és 1900-ban szentelték fel. A ma látható feszület Rétfalvi Sándor munkája.

Szerecsen-szobor

Az Apáca utca 1. szám alatt álló Szerecsen Patika sajnos bezárt, de a homlokzati falfülkében álldogáló szerecsen szobor szerencsére még mindig látható, és jó kedvre deríti az arra járókat.

Csacsi békával

A Bánki Donát úti óvoda előtt áll Halmágyi István 1965-ben készült kedves szobra. A csacsi a gyerekek kedvence, a szobor miatt a köznyelv az óvodát csacsis óvodának hívja.

Khaled Avinci művei

Khaled Avinci pécsi képzőművész munkáival sok helyen találkozhatunk, de talán a Csalogányban vannak a legjobb munkái. Sajnálatos módon jelenleg elég mostohán bánnak a presszóban az alkotásokkal, de még így is élvezhető némelyikük. Több figyelmet és törődést kérnénk ez ügyben az üzemeltetőktől.

A Made in Pécs áprilisi kiadása

Nagyon nagyképűen ide a végére magunkat is betesszük, hiszen mostani lapszámunkban kizárólag egyedi képzőművészeti alkotások láthatók fotók helyett. Értéke: felbecsülhetetlen!

(A cikkben szereplő képek Rádi Annamária, Miklós Melinda, Boncz Rebeka, Bordás Melinda és Simon Ádám munkái.)

lokál
Uniós beruházásból újul meg Pécs szennyvíztisztító telepe
 
ételital
Egy józan hónap
 
lokál
Parkinson Betegek Egyesülete