Ifjúság
Ifjúság
Major Zoltán / 2015-12-22 film
Paolo Sorrentino A nagy szépség után újra a nosztalgiáról, az öregedésről és az emlékekről forgatott filmet, ám ezúttal nem állandó színészével, Toni Servilloval, hanem két öreg(edő) sztárral, Michael Caine-nel és Harvey Keitel-lel.

Mick (Keitel) és Fred (Caine) évek óta egy svájci luxusszállodában töltik nyaraikat, és megpróbálnak visszaemlékezni a régmúlt időkre, több-kevesebb sikerrel. Mindketten művészek: Mick filmrendező, aki utolsó filmjét készíti elő, Fred zeneszerző, aki viszont még II. Erzsébet királynő kedvéért és megrendelésére sem kíván visszatérni, még egyetlen koncert erejéig sem. További kapcsolat a két ember között, hogy Fred lánya (Rachel Weisz) és Mick fia házastársak, velük minden kerek. Mígnem egy szép napon Fred lánya közli az öregekkel, hogy a férje egy fiatalabb nő kedvéért jó néhány év házasság után elhagyta őt. Ekkor elkezdődik a nagybetűs Élet, a maszkok lehullnak előbb-utóbb mindenről és mindenkiről. Hőseink körül furcsa figurák tengetik napjaikat, próbálnak újra értelmet találni létezésüknek. Akad itt amerikai filmszínész, akire csak egy robotszerepe miatt emlékeznek, egy soha meg nem szólaló házaspár, egy masszőrlány, aki szabadidejében a Wii előtt táncol, egy különc, öregedő hegymászó, az életet és ifjúságot megtestesítő MissUniverse és még sorolhatnánk – mindegyikük megérne egy-egy külön mesét. Persze érdemes a fátyol mögé nézni és látni, hogy Sorrentino filmjének a tétje, hogy elkapja és megmutassa nekünk az apró rezdüléseket, lassú mozdulatokat, gesztusokat, amiket egyébként nem vennénk észre, pedig ezek alkotják a lényeget. Luca Bigazzi minden érzékünkre ható, helyenként Fellinit idéző csodálatos képei és kompozíciói biztosan megragadnak bennünk, és a vetítés után talán mi is eltöprengünk a fontos dolgokon.

Olasz-svájci-angol-francia filmdráma, 2015, 118 perc, (12) Rendező: Paolo Sorrentino. Szereplők: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda.

Apolló mozi: december 26-tól.

Értékelésünk: 5/5

film
Ifjúság
 
lokál
Made in Pécs-díj: Az év terméke
 
zene
ZAJZAJZAJ podcast #12 // Kende Marci (Máklikőr)