Pécsi gasztro 2021
Pécsi gasztro 2021
Müllner & Kálmán Content Lab / 2021-01-18 ételital
Sok szempontból egyedülálló és korábban soha nem tapasztalt kihívásokkal teli év volt a tavalyi. Amikor decemberben azon gondolkodtunk, mivel is nyissunk januárban, végigsoroltuk a klasszikus évnyitós témákat a trendektől a tervekig, mígnem felszakadt a sóhaj is, vajon hol és hogyan ehetünk egyáltalán éttermi fogásokat? Helyben? Elvitelre? Kinyitnak? Bezárnak? Éppen ezért most mindezt elengedtük, és arra kértük a pécsi gasztronómia fontos szereplőinek egy részét, mondják el, mit készítenének el idén a legszívesebben.  

Csonka Gergő (Eleven bor&tapas)

Ha van Baranyának mozgó csillaga, akkor a Gerééktől a Sauskán át Pécs több helyét is érintő, majd legutóbb az Eleven konyhájában letáborozó Csonka Gergő egész biztosan az. Szinte egy évtizede kóstoljuk a fogásait, és hát a séfnek csak előnyére válik az idő. Mostanában a belsőségek foglalkoztatják, és ha január, akkor jöjjön egy „cuccos” tétel: a pacal. Csonka verziójában sok csicseriborsóval, piquillo paprikával, hagymával, füstölt, csípős paprikával és chirizóval készül. Nem csíkokra, hanem rusztikusabb darabokra vágja a séf, a sherry ecet pedig a savakat hozza a fogásba. Leginkább kovászos kenyeret adna hozzá, hiszen ez esetben tunkolni ér! 

Felcser Dávid (Reggeli)

„A karantén ideje alatt fejlesztettük ki a saját croissant receptünket. Kóstoltam már, de alig várom, hogy végre a Reggeli egyik asztalánál ülve, egy jó filterkávé kíséretében, nyüzsgő vendégek között nyammogjak rajta. Úgy lesz az igazi!”

Schneider Gábor (Krédli)

„2021-re óvatosabban tervezek, mert nemhogy egy évre, de egy hónapra, olykor egy hétre sem látunk előre tisztán. Idén szeretnék egy igazi sváb szüreti csirkepaprikást főzni, mégpedig a Bólyi Csirkepaprikásfőző Fesztiválon, a Krédli standján. Ez azt jelentené ugyanis, hogy vége a pandémiának, újra vannak tömegrendezvények, visszatért az élet a gasztronómiába, és nem utolsósorban mi is életben maradtunk. Szóval, kapirgálós csirke bográcsban, bő lével, emberes gombócokkal, sok-sok vidám ember és finom borok társaságában.”

Illés Roland – Berta Roland (Soul Kitchen – Skoko)

A párost arra kértük, hogy mindkét helyhez párosítsanak egy-egy emblematikus fogást egy képzeletbeli teltház esetére.

A Skokóban a véreshurkás szarvasgerinc lenne a befutó. Aminek a legvégén, az üres tányérba nézve felfedezhetünk egy utolsó csavart. A jus, a céklamajonéz és a véreshurka után ugyanis egy komplett őszi csendélet színei maradnak a tányéron a mélybordótól a rozsdabarnáig hozva az árnyalatokat. 

A Soul Kitchenben pedig mindeközben a nyitás óta levehetetlen klasszikust, a roppanós, zöld salátával tálalt burratát falatozza a vidám társaság, friss házi pitát mártogatva a harsogóan üde olívaolajba.

Lokodi Ákos, kreatív séf

„Olyan ételt készítek majd el, ami igazi közösségi élményt nyújt. Aminek ha megérzed az illatát, csak annyit mondasz, élni jó. Ha meg rá is nézel, már semmi sem jut eszedbe, csak a várható ízeket találgatod, alig várva, hogy elkészüljön. Talán egy kicsit hűvösebb is lesz majd a kora tavaszi délután, így közelebb húzódunk az izzó faszénhez. De amikor meghalljuk majd a porchetta mélybarna bőrének ropogását, ahogy a vékony szeletek készülnek, feltárul a zöldfűszeres csíkozású tekercs és gőzölögve gyöngyözik ki a közepéből a szaft. Friss ciabatták gyönyörű belseje, a saláták élénk színei tárulnak elénk és egy pillanatra eltűnik minden, nem marad más, csak a természet adta boldogság”.

Sarus Zoltán (Balkán Bisztró)

A Balkán Bisztóba nyáron visszatérő Sarus Zoltán jövő évi terve természetesen az, hogy újabb és újabb balkáni fogások kerülhessenek ki a kezei alól. „Ahhoz, hogy minél ‘mélyebben’ és őszintébben elmerülhessek a hamisítatlan balkáni gasztróban, mostanában többek között az albán konyha fogásait tanulmányozom” – avat be bennünket háttérmunkájába a séf.

Tomin Lili (Jön, jön, jön: Morzsa)

A bizonytalanságok mellett van, aki igenis bízik a jövőben, így egy új, tavaszra tervezett nyitás híre is elérkezett hozzánk. A leendő hely – a Morzsa –, Tomin Lili kreatív vezető szerint sok ponton egybevág a gasztronómiai világtrendekkel. A tél végi időszak a leendő fogások próbafőzésének és -sütésének időszaka, de az már biztos, hogy  a Morzsa inspirációját a világon sok helyen megtalálható olyan pékségek is adták, ahol a pékáru mellett mindenféle más is szerepel az étlapon, így egész nap lehet a napszakhoz illő fogást találni.

 

lokál
Eximó Jégrém: West-Balkán
 
lokál
Azok vagyunk akik
 
ételital
Teszteltük: Soul Kitchen