Mentes
Mentes
Happ Zsuzsa / 2016-09-28 ételital
Korábban az volt a lényeges az élelmiszereknél, hogy mi mindent tesznek bele a gyártók. Ebben az évszázadban inkább az a kérdés, hogy mit nem tesznek bele. Az évtized hívószava a mentes. Ennek jegyében körüljártunk néhány helyet, hogy elmondjuk, mit és hol ehetünk vagy vehetünk mentesen a városban.

Vannak, akik egészségügyi okokból, mások állat- vagy környezetvédelmi alapon, megint mások pedig csak divatból követnek speciális étrendeket a tudatos táplálkozás jegyében. A kereskedők is igyekeznek felzárkózni az igényekhez, így már jó ideje minden magára valamit adó üzletben megtalálhatók a laktózmentes élelmiszerek a tejcukor-érzékenyek számára, és néhány éve a gluténmentes termékek is keresettek, bár a gluténérzékenység lényegesen kevesebb embert érint. A vegetáriánusok és a vegánok számára sok étterem sajnos ma sem kínál többet a rántott sajt-rántott gomba választéknál, a vegán irányzat most mégis magas fordulatszámmal kezdett pörögni: a Tesco Nagy-Britanniában már saját vegán márkát vezetett be, és itthon is megjelent az Aldi és a Lidl polcain néhány állati eredetű anyagoktól mentes élelmiszer. Sőt, az egyik kávélikőr márka is piacra dobta a mandulatej alapú termékét. A mentes ételek és alapanyagok piaca feljövőben van, lássuk, milyen a kínálat Pécsett.

Puspa konyhája (Zrínyi Miklós utca 14/A)

Lakto-vegetáriánus étterem, vagyis húst nem, de tejtermékeket használnak. A főételek egyik kísérője gyakran valamilyen csatni, azaz gyümölcs alapú édes-fűszeres lekvárszerű szósz. Aki szereti az indiai ízvilágot hús nélkül, annak itt a helye és még az is lehet, hogy a sült házi sajt miatt vissza fog járni. A Puspa konyhájában a személyzet évek óta változatlan, ahogy a minőség is. Minden hétköznap kiadós menüvel várják a vendégeket 11:30-15:30 között.

Natur Ételbár (Hunyadi út 20)

Az abszolút mindenmentes hely. Se cukor, se liszt, se tej, se tojás, se főzés vagy melegítés. Helyette nyers ételek kizárólag zöldségekből, gyümölcsökből, magokból, fűszerekből, legfeljebb aszalással. Turmixokra és élő sütikre is be lehet ugrani, a kínálat változatos, és egy tányérra többfélét is tudunk kérni kóstolónak. Újdonságként a városban elsőként a vegán „hamburgert” is itt keressük!

Paleo Pont (Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 7.)

A Czinderi utcában nyílt tavaly a paleolit étrendet követők számára egy bolt, amely ebédidőben meleg ételt is kínál. 12 órától várják az arra éheseket, és érdemes sietni, mert előfordulhat, hogy 13 órára már el is fogy a menü. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a személyzet ne kínálna helyette valami mást, amíg akadnak a konyhán finom falatok. Az üzlet széles választékában szinte minden megtalálható, és ebédhez is kellemes a környezet, figyelmes személyzettel.

Organic Kitchen (Jókai tér)

Frissen nyitott kis étkezde, mindig friss kínálattal. Vegyszerektől mentes, organikus alapanyagokból dolgoznak, amiket közvetlenül a termelőktől szereznek be. A választékban a salátákon, szendvicseken és omletteken kívül frissen készített juice-ok és helyben sütött finom pékáruk is helyet kaptak, amiket magunkkal is vihetünk. Érdemes megnézni a kistermelői olívaolaj tisztaságát és színét, és máris biztosak lehetünk a minőségben.

Ehető Egészség (Jókai utca-Mátyás király utca sarok)

Korábban már írtunk az üzletről, ahol bátran bevásárolhatnak a diétázók, az ételallergiások vagy a paleolit étrendet követők. Az élelmiszer-alapanyagok között  laktóz-, glutén- és a tejfehérjementes termékek, a paleolit étrend összetevői és péksütemények is várnak a vásárlókra.

Csírák.hu (www.csirak.hu)

Ha valaki ódákat zeng élő süteményekről, akkor valószínűleg a Csírák.hu sütijeiről beszél. Nyers, vegán alapanyagokat és finomságokat lehet beszerezni náluk, ráadásul nem is csak Pécsen, hanem budapesti rendezvényeken is. A változó nyitva tartásról és a különböző helyszíneken való megjelenésekről érdemes előzetesen tájékozódni Facebook-oldalukon vagy weboldalukon. Utóbbi felületen akár rögtön rendelhetünk is süteményeket, élő kenyereket, csírákat, sőt, a nyers-vegán életmódhoz hasznos gépek is beszerezhetők tőlük.

zene
Avement
 
zene
Játszd újra, PEN!
 
lokál
Portré: Mindum Károly