Made in Pécs étterem – Február 21. Restaurant Day
Made in Pécs étterem – Február 21. Restaurant Day
szerk / 2016-02-09 ételital
Szerencsére annyira még nem ment el az eszünk, hogy ténylegesen belevágjunk egy étterem nyitásába, de február 21-én, a Restaurant Day-en kipróbáljuk, hogy milyen is ez. Ezen a napon 1-2 órára megnyitjuk a Made in Pécs éttermet, de utána egyből be is zárjuk, ezt tutira meg tudjuk ígérni.

Ételkarnevál, amikor bárki nyithat éttermet egyetlen napra – ez a nemzetközi Restaurant Day mozgalom jelmondata, ami az elmúlt évek során rengeteg értő fülre talált szerte a világon. A közösségi kezdeményezés nem is annyira az ételről szól – bár kétségkívül nagyon fontos része –, hanem elsősorban arról, hogy különböző emberek megismerjék egymást, közelebb kerüljenek egymáshoz, amihez egy tál étel nagyszerű ugródeszka lehet.

A Restaurant Day ötlete Finnországból indult. 2011. május 11-én tizenhárom finn városban egyszerre nyitott meg 45 pop-up étterem, ami hihetetlenül bejött az embereknek. Innen pedig nem volt megállás, hamarosan kilépett Finnországból a kezdeményezés, és letarolta az egész világot. A Restaurant Day mozgalom negyedévente jelöli ki azokat az időpontokat, amelyeken buzdítják az embereket, hogy főzzenek és nyissanak éttermet egy napra. Idén az első időpont: február 21. A lényeg az, hogy az elkészült ételeket nem lehet olyan helyszínen felszolgálni, ami vendéglátóhelyként funkcionál. Alternatív, jópofa helyeket kell keresni, ami lehet a saját lakásod, egy lépcsőház, egy park, vagy akár egy használaton kívüli épület is. Az ételeknek pedig nem kell szuperséf által főzött minőségűnek lennie, inkább az a fontos, hogy saját kezűleg készüljenek. Lehet ez akár egy egyszerű süti, leves vagy éppen egy komolyabb főétel is. Az ételeknek hivatalos ára nincs, azokért pénzt kérni nem lehet, maximum egy becsületkasszát lehet kihelyezni az alapanyagköltségekért.

Így csinálhatsz te is egy napra saját éttermet!

1. Egyedül is belevághatsz, de jobb barátokat, ismerősöket hívni a kalandhoz.

2. Tervezzétek meg az étlapot! Ne bonyolítsátok túl a dolgot!

3. Alkalmi éttermetek kínálhat csupán egy sütit kávéval, de ha nagyon bátrak vagytok, akár belevághattok egy hatfogásos menü elkészítésébe is. A fő cél nem a meghökkentő különcség, inkább olyan étlapot állítsatok össze, amelyet ti is szívesen kipróbálnátok.

4. A menü összeállítása után találjátok ki a helyszínt! Ha barátokat látnátok szívesen az éttermetekben, kézenfekvő a lakásotokban felszolgálni az ételeket.

5. Amennyiben idegeneket szeretnétek megvendégelni, gondolkodjatok egyéb helyszínekben. Kínálhattok ételt az utcán, egy parkban, egy padon, de kereshettek meghökkentőbb helyszínt is. Ebben az esetben érdemes Facebook-eventet készítenetek, de pontosan határozzátok meg, hogy hány embert vártok.

6. Február 21-én időben álljatok neki a főzésnek, a kitalált helyszínen szolgáljátok fel az elkészült ételeket, higgyétek el, maradandó élményben lesz részetek.

További információk: www.restaurantday.org

Made in Pécs étterem

Mi is megcsináljuk a magunk éttermét február 21-én egy különleges helyszínen. Ezen a napon szerkesztőségünk tagjai külön-külön egy nagyszerű fogással készülnek nektek! Éttermünkben mi leszünk a felszolgálók, hiszen ezen a napon nekünk semmi más nem számít, mint az, hogy ti jól érezzétek magatokat.

Íme az étlapunk, zárójelben a szakács nevével:

Zengő mangalica pástétom – húspástétom Kemencés cipószeleten (Iváncza Boglárka)

Hajmaleves á la Sopianae Cuisine – hagymaleves, nyúlós sajttal megdobva (Ocsovai Gábor)

Mecseki vargányás vadragu krumpli gombócokkal – gombás, vörösboros, vadhús vadul (a Made in Pécs szerkesztőségének közös kreációja Papp András szakmai útmutatásai alapján)

Baranya aranya – Crème Catalan tükén (Bite Orsi)

A főpincér: Gellai Gergő.

(Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy ha nagyon elszúrjuk az ételeket, akkor zsíros kenyeret fogunk felszolgálni lilahagymával.)

További részletek és jelentkezés a Made in Pécs Facebook oldalán, érdemes figyelni, mert sajnos csak kevés embert tudunk fogadni éttermünkben.

(Fotók: Jari Lam, Roy Backström)

 

 

súgó
Csillagászati Hét
 
súgó
Minőség, emberség, szabadság, közösség!
 
film
Colette