Baranyai körkóstolás
Baranyai körkóstolás
Müllner & Kálmán Content Lab / 2018-04-05 ételital
Szerencsére már helyben is annyi a jó gasztronómiai rendezvény, hogy csak áprilisra össze tudtunk gyűjteni hármat, és tiszteletbeli áprilisiként a május elsejei Pécsi Szelet is bekerült az összeállításba. Ki se kell tennünk a lábunkat Baranyából, de Pécsről is csak alig, hogy alaposan körbekóstolhassuk a fél országot és tágabb régiónkat. Fesztiválok késsel-villával és persze pohárral a kézben.

Portugieser du Monde – nemzetközi Portugiser kóstolófesztivál

(Pécs, április 7.) 

Ez lesz a 6. alkalom, hogy Közép-európai portugieser-termelők mutatkoznak be Pécsett, ezúttal az m21 Galériában. A Portugieser du Monde a portugieser, azaz a kékoportó egyetlen nemzetközi versenye, szakmai találkozója és tematikus kóstolófesztiválja.

„Rendületlenül valljuk, a portugieser Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe” – magyarázza a kóstoló nap létrejöttének okait Győrffy Zoltán szervező, a Pécsi Borozó főszerkesztője. Április 6-án, a szakmai napon egy 15 fős nemzetközi zsűri előtt mutatkoznak be a versenyen részt vevő pincészetek borai. Négy kategóriában bírálják a közel 100 benevezett nemzetközi bort. A borok a fajtajellegből adódóan főleg Közép-Európából kerülnek ki, míg a hozzáértő bírák már messzebbről is érkezhetnek, így a szervezők szándéka szerint jó hírét vihetik a fajtának szerte a világban, hisz volt már itt mexikói, dél-koreai és spanyol zsűritag is.

Április 7-én, szombaton délután 2 órától este 8-ig a rendezvény megnyitja kapuit a közönség előtt is, és a vendégek sétálókóstolón ismerhetik meg a főként környékbeli borászatok kínálatát.

Hú!SVÉT

(Palkonya, április 14-15.)

Minden eddiginél több kiállítóval, de a szokásos családias hangulattal készül Palkonya az idei Hú!SVÉT rendezvényre április 14-15-én. „A 15 palkonyai helyszínen több mint 40 kiállító várja a látogatókat” – kezd bele a felsorolásba Pauli Zoltán, a Hú!SVÉT főszervezője. És mivel 2018 a Gasztronómia Éve a Villányi Borvidéken, ezért idén kiemelt szerepet kap Villány és Pécs gasztronómiája. A regionális kínálat mellet természetesen a SVÉT tagjai, valamint az ország különböző részeiről érkező meghívott éttermek, borászatok, termelők, sörfőzdék is részt vesznek az eseményen – tudjuk meg a szervezőtől. A kínálat gazdagságát mutatja, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség tagéttermeitől kezdve – mint amilyen a balatonszemesi Kistücsök, vagy a pannonhalmi Viator –, Annuska néni rétesén keresztül az izgalmas, új pécsi éttermek, mint a Soul Kitchen vagy a Balkán Bisztró is jelen lesznek.

A rendezvényre érdemes mielőbb regisztrálni. A két napra szóló 5000 forintos díj tartalmaz 1db exkluzív Spiegelau kóstoló poharat, egy pezsgős koccintást a Törley panoráma teraszon és 2db exkluzív kóstoló kupont, ami teljes egészében lefogyasztható.

Orfűi medvehagyma fesztivál

(Orfű, április 14-15.)

Idén XV. alkalommal rendezik meg Orfűn a Medvehagyma Fesztivált. A közeli és a Pécsi-tó környéki erdős részek nagyszerű medvehagyma lelőhelyek. Április 14-én 9 órától egész nap, 15-én pedig délig indulnak Pécsről kisvonatok a tó környéki erdőkbe, ezekről menet közben le- és fel lehet szállni medvehagymát szedni. Interaktív előadások is lesznek idén, melyeken a medvehagyma témájúak mellett többek között a méhészek munkáját is megismerhetik a látogatók. Az ételekről a Szabadtűzi Lovagrend, Németh Krisztián (a Hotel Kardosfa séfje) és a Fesztiválkonyha gondoskodik mindkét napon – meséli Serényi Erika főszervező. A Lovagrend tagjai roston sült és bográcsos medvehagymás ételeket készítenek, Németh Krisztián medvehagymás leveseit, főételeit pedig nem csak kóstolni lehet majd, de a recepteket is megosztja az érdeklődőkkel. A Fesztiválkonyha pedig olyan finomságokkal készül, mint a medvehagymás fehérkolbász, húspogácsa, kenyérlángos, pogácsa és sós csiga, szintén medvehagymával. Jó idő esetén a joghurtos-citrusos medvehagymás fagylalt lehet az idei fesztivál különlegessége.

Pécsi Szelet – Baranyai Gourmet Piknik 

(Pécs, május 1.)

A Baranya megyei éttermi kultúra kiemelkedő eseménye azzal a céllal jött létre, hogy a megye legjobb éttermeit, borászatait és termelőit évente egyszer összefogja egy minőségi kivitelezésű, de oldott hangulatú fesztivál keretében. „Célunk, hogy a nagyközönség és a minőségi gasztronómia minél közelebb kerülhessen egymáshoz” – mondják a szervezők. Ezen a napon úgy kóstolhatják végig Baranya megye ízeit a látogatók, hogy ezért a Zsolnay Negyedig kell csak elmenniük. Ráadásul a gazdag választékban a fine dining és a street food egyaránt jelen lesz. A szervezők a közönségen túl a szakmának is olyan fórumot szeretnének teremteni, ahol a baranyai gasztronómia arculatát alakító szereplők is találkozhatnak egymással.

 

lokál
Bringa-verkli
 
lokál
Az én házam
 
lokál
Víz világnapi kolibrik